Hollywoodklassiekers terug in Nederlandse bioscoop

Drie grote Hollywoodklassiekers keren vanaf 20 oktober terug in de Nederlandse bioscopen. Raiders of the Lost Ark, The Godfather en The Wizard of Oz keren in geheel digitaal opgepoetste versies terug in ruim veertig Nederlandse bioscopen. Dat laat Eye Film Instituut Nederland, dat de films restaureerde, vandaag weten.

De initiatiefnemers willen de huidige techniek gebruiken om de films 'in perfecte digitale kwaliteit' aan te bieden aan kijkers die de films nooit eerder in de bioscoop hebben kunnen zien. Het is voor het eerst dat zowel bioscopen als filmhuizen tegelijk filmklassiekers tonen.

Raiders of the Lost Ark uit 1981, de eerste van de Indiana Jones-films en nog altijd een van de succesvolste films van regisseur Steven Spielberg, bijt op 20 oktober het spits af. De film viert dan zijn dertigste verjaardag. The Godfather uit 1972 van Francis Ford Coppola draait vanaf 10 november en The Wizard of Oz uit 1939 is vanaf 1 december te zien.

Volgend jaar worden nog meer gerestaureerde filmklassiekers in de bioscoop getoond. Welke titels dat zijn, is nog onbekend.