Belg krijgt na 63 jaar olympisch goud

De Belg Lode Wouters heeft lang moeten wachten op zijn olympische erkenning. De nu 82-jarige Wouters won 63 jaar geleden tijdens de Olympische Spelen van 1948 in Londen samen met Eugène Van Roosbroeck en Leon De Lathouwer de gouden medaille in het ploegenklassement in de wegrit, maar heeft door een fout deze plak nooit gekregen.

Wouters won tijdens de Spelen in Londen ook een bronzen medaille, welke hij wel meteen omgehangen kreeg. De gouden plak werd hem gisteren door het BOIC (Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité) en de Belgische Vereniging van Olympiërs alsnog uitgereikt.

De Belg weet zich niet zo veel meer van het toernooi te herinneren. "Zowel toen we in Oostende vertrokken als toen we daar terug arriveerden, was er geen kat te zien om ons te begroeten. Zo'n prestaties werden toen nog niet gevierd. Wat ik me wel nog herinner, is dat ik een kus van de koningin heb gekregen."

Wouters heeft niet een lange carrière als wielrenner gehad. Hij was in de zes jaar dat hij op het hoogste niveau koerste nationaal kampioen geworden bij zowel de amateurs als de profs. Hij was slechts twee jaar prof, omdat een botsing met een kermiskraam in een wedstrijd een einde aan zijn carrière maakte.