Concurrentiepositie Nederland opnieuw verbeterd

Nederland is opnieuw een plek gestegen op de mondiale concurrentielijst. Op de lijst die jaarlijks wordt uitgebracht door het World Economic Forum neemt Nederland plek zeven in. In 2010 werden al twee plaatsen gewonnen.

In het onderzoek worden 142 landen onderzocht aan de hand van twaalf indicatoren, zoals infrastructuur, onderwijs, gezondheidzorg, financiële markten en innovatie. Zwitserland scoort gemiddeld het beste en voert de lijst aan, gevolgd door Singapore. Zweden en Finland volgen op plek drie en vier.

Volgens de onderzoekers is de stijging van Nederland ten tijde van de huidige onzekerheid in de wereldeconomie een 'uitzonderlijke prestatie'. De indicatoren laten volgens hen duidelijk zien dat Nederland langzaam aan het verschuiven is naar een hoogwaardige kenniseconomie.

Vlak na de kredietcrisis in 2009 gaf Nederland nog twee plaatsen prijs. Toen was het World Economic Forum lovend over het innoverend vermogen van het Nederlandse bedrijfsleven, maar werd de verslechterende concurrentiepositie toen toegeschreven aan de financiële sector die destijds weinig krediet verstrekte aan bedrijven.