Ruim negentig arrestaties bij hennepteeltactie

Bij een grote landelijke actie tegen de georganiseerde hennepteelt zijn dinsdag 91 verdachten opgepakt. Bij 127 kwekerijen en drie drogerijen werden ingevallen gedaan. Bijna dertigduizend planten en 7300 stekken werden ontdekt. De planten hebben een straatwaarde van bijna drie miljoen euro, meldt de politie.

De actie ging in de ochtenduren van start en ging door tot in de avonduren. De actie richtte zich ook op het vervoer van hennep bij de landsgrenzen.

Bij de actie werden ook onder meer acht auto's en motoren, twee koopwoningen en veertien bedrijfspanden in beslag genomen. Verder werden elf wapens, waaronder vuur- en stroomstootwapens gevonden. De situatie bij verschillende kwekerijen was volgens de politie levensgevaarlijk. Zo lagen in sommige gevallen elektriciteitsdraden open en bloot en waren lampen oververhit.

Aan de actie deden regiokorpsen van de politie, het Korps Landelijke Politiediensten, het Openbaar Ministerie, de douane, de Belastingdienst en de marechaussee mee. Zij wilden 'een duidelijk signaal afgeven dat het net rond de georganiseerde hennepteelt zich aan het sluiten is'.

De opbrengst van de actie bevestigt volgens de politie het beeld dat de hennepteelt 'al lang zijn onschuld heeft verloren'. "Geen kwekerij staat op zich en iedere teler vormt een schakel binnen een groter crimineel proces dat wordt beheerst door criminele organisaties die geweld, corruptie en liquidaties niet schuwen en enorme winsten voor zich opeisen", aldus de politie. Jaarlijks zouden criminelen zo'n twee miljard euro met hennepteelt verdienen.