'Plannen voor meer mannelijke leraren mislukt'

Initiatieven om meer mannen voor de klas te krijgen hebben geen zin gehad. Dat zegt voorzitter van de HBO-raad Dick de Wolff dinsdag in het AD. Het aantal mannen dat de pedagogische academie (pabo) afrondt, blijft dalen.

Hogescholen en het ministerie van Onderwijs hebben op meerdere manieren geprobeerd de daling van het aantal mannen in het onderwijs tegen te gaan. Zo hoeven mannen op een aantal hbo-opleidingen geen stage te lopen bij kleuters.

De krant wijst erop dat het aantal mannen in het basisonderwijs met zestien procent al erg laag is. De verwachting is dat over acht jaar nog maar twaalf procent van de basisschooldocenten man is.

Adviseur van het Algemeen Pedagogisch Studiecentrum Dolf Hautvast noemt de daling in de krant zorgwekkend. Vooral voor jongens die thuis geen mannelijk rolmodel hebben, zou het belangrijk zijn op school een leraar te hebben die aangeeft waar de grenzen liggen. "Een jongen kan van een lerares wel horen dat hij niet aan een meisje mag komen, maar hij leert het pas echt als die mededeling van een man komt."