Kamer wil bemoeienis Rutte met zaak-Faber

Mark Rutte (VVD) moet zich persoonlijk gaan bemoeien met de zaak van de oud-SS'er Klaas Faber, die nog steeds vrij rondloopt in Duitsland. De premier moet er bij zijn ambtsgenoot Angela Merkel op aandringen dat de oorlogsmisdadiger alsnog achter tralies verdwijnt.

Dat eist de Tweede Kamer onder aanvoering van SP-fractievoorzitter Emile Roemer, bleek maandagmiddag tijdens een persconferentie van Efraim Zuroff, de directeur van het Simon Wiesenthal Centrum in Jeruzalem, en de voorzitter van de Stichting Onderzoek Oorlogsmisdaden, de journalist Arnold Karskens.

Het tweetal had eerder op de dag een gesprek met vier fractievoorzitters over Faber. Behalve Roemer waren dat Stef Blok (VVD), Geert Wilders (PVV) en Jolande Sap (GroenLinks). Zij vertegenwoordigen een Kamermeerderheid. De Kamer dringt er al langer op aan dat de bejaarde Faber zijn straf uitzit.

Roemer liet in de marge van de persconferentie weten dat hij Rutte dinsdag tijdens het eerste vragenuurtje na het reces wil bevragen over de kwestie. Volgens de SP'er zou Merkel in het openbaar moeten uitspreken dat zij Nederland steunt. Faber kan niet worden uitgeleverd omdat hij de Duitse nationaliteit bezit. Nederland dringt er nu op aan dat hij zijn straf uitzit in Duitsland.

De in Nederland geboren Faber werd in 1947 in Nederland veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf vanwege ernstige strafbare feiten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Kort na zijn veroordeling is Faber naar Duitsland gevlucht. Het kabinet vroeg Duitsland al eerder dat de man zijn straf daar uit moet zitten.