Vakantiedagen inleveren voor extra rookpauze

weet_ik_veel had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon economisch nieuwsWerknemers die buiten de normale pauzes een extra sigaretje willen roken, moeten hiervoor drie vakantiedagen inleveren. Dat is het plan van het bedrijf Hunter Douglas.

Het zonneweringsbedrijf, bekend van het product Luxaflex, heeft goede hoop hier met de ondernemingsraad uit te komen. Volgens de algemeen directeur H. den Uyl zijn de andere werknemers namelijk de dupe van de extra rookpauzes. "Wanneer iemand een extra pauze neemt om te roken moet een collega zijn werk overnemen" Verder zei den Uyl dat hoewel het bedrijf rekening houdt met de werknemers die vaker behoefte hebben aan een rookpauze, het bedrijf zeker niet het roken wil stimuleren.

Sinds er begin dit jaar een algemeen rookverbod op de werkvloer is gekomen heeft het bedrijf intern gepolst bij 500 werknemers van de locaties in Rotterdam, Oudenbosch en Leek, naar de wensen en klachten. Den Uyl zei dat eenderde van de werknemers rookt, maar dat driekwart last heeft van een collega die roken. "Rokers hebben dus ook last van elkaar", aldus den Uyl.

Volgens de CNV zijn de vakantiedagen in de CAO vastgelegd, en kan het bedrijf deze niet zomaar afpakken. Algemeen directeur den Uyl zei dit punt na een akkoord met de ondernemingsraad tijdens een volgend kwartaaloverleg te bespreken met de CNV.