Voormalige Gitmo-gevangene gedood in Afghanistan

Militairen van de NAVO en het Afghaanse leger hebben vrijdagnacht een voormalige gevangene uit Guantanamo Bay gedood. Dat heeft de NAVO zaterdag bekendgemaakt.

De man, Sabar Lal Melma, werd in 2007 na vijf jaar gevangenschap vrijgelaten uit Guantanamo Bay. Volgens NAVO-woordvoerder Justin Brockhoff hield Melma zich sindsdien bezig met het organiseren en financieren van terroristische aanvallen in de oostelijke Afghaanse provincie Kunar.

Melma was een 'uiterst belangrijk persoon binnen het netwerk van Al-Qaida', die in contact stond met hooggeplaatste leden van Al-Qaida in Afghanistan en Pakistan, aldus de NAVO. Militairen omsingelden het huis van Melma vrijdagnacht en schoten hem dood toen hij het huis uit kwam lopen met een AK-47 in zijn handen.

Na de val van de Taliban in 2001 werd de 49-jarige Melma gepromoveerd tot brigadier-generaal binnen het Afghaanse leger. In augustus 2002 werd hij tijdens een bijeenkomst met Amerikaanse militairen in Asadabad opgepakt en overgeplaatst naar Guantanamo Bay. De Verenigde Staten verdachten hem ervan betrokken te zijn bij raketaanvallen op Amerikaanse troepen.


Voormalige Gitmo-gevangene gedood in Afghanistan (Foto: Novum)