'Iraniërs bespioneerd na hacken Diginotar'

Duizenden Iraniërs zijn na de computerhack bij het Nederlandse internetbeveiligingsbedrijf Diginotar mogelijk bespioneerd. Het internetverkeer van zo'n driehonderdduizend Iraniërs kon worden gevolgd met behulp van vervalste beveiligingscertificaten, zeggen ingewijden tegen de NOS.

De certificaten zijn gebruikt om internetgebruikers in Iran te misleiden. Zo konden hun gegevens en mails worden bekeken. De kraak bij Diginotar werd vermoedelijk uitgevoerd door Iraanse hackers. Zij deden dat mogelijk in opdracht van Teheran.

In Nederland hebben zich tot nu toe geen problemen voorgedaan. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner gezegd op een persconferentie. In de belangrijke maatschappelijke sectoren zoals bij de NS en Schiphol konden geen problemen ontstaan doordat zij een ander certificaat hebben.

Volgens Donner zijn er inmiddels maatregelen getroffen om de veiligheid zo snel mogelijk weer te garanderen. De overheid schakelt over naar andere certificerende instanties. Ook vindt er overleg plaats met banken en ondernemingsorganisatie VNO/NCW. Maandag informeert Donner samen met minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten en staatssecretaris van Financiën Frans Weekers de Tweede Kamer over de laatste stand van zaken.