"Microsoft beschermt inferieure technologie"

Sony heeft Microsoft aangevallen op hun beleid. Sony zegt dat Microsoft met hun beleid de inferieure technologie van de Xbox 360 wil beschermen. Dit is een reactie op het bericht dat Microsoft de games van ontwikkelaars kan weigeren als deze eerst op de PlayStation 3 verschijnen.

In het beleid van Microsoft staat dat games op zijn mist gelijktijdig moeten verschijnen op de Xbox 360 als op de PlayStation 3 en dat de content die op het schijfje staat voor beide versies gelijk moeten zijn. Als aan deze eisen niet worden voldaan mag Microsoft de game weigeren voor het platform. Sony hanteert een veel soepeler beleid waarbij games, die al op de Xbox 360 zijn verschenen, nog steeds op de PlayStation 3 mogen verschijnen.

Als reactie op dit beleid heeft Sony's senior VP of publisher relations Rob Dyer gezegd dat Microsoft met dit beleid de innovatie van ontwikkelaars schaadt omdat ze zo geen gebruik kunnen maken van de high-end mogelijkheden van de PlayStation 3.

"I think they want to dumb it down and keep it as pedestrian as possible so that if you want to do anything for Blu-ray, or you have extra content above 9GB, or you want to do anything of that nature, you'd better sure as heck remember that Microsoft can't handle that."

Volgens Dyer maakt Microsoft het vooral de kleinere ontwikkelaars die games uit willen geven op Xbox Live het erg moeilijk omdat ze aan allemaal regeltjes moeten voldoen. Op deze manier heeft Microsoft een hele grote vinger in de pap bij deze ontwikkelaars en bepalen ze hoe lang een game exclusief mag zijn en of de makers wel in bezit zijn van hun eigen IP.

Niet alleen voor de kleinere ontwikkelaars en uitgevers is dit vervelend, maar ook de grote uitgevers krijgen hier steeds meer last van. Elke keer als ze iets willen doen waarmee de PlayStation 3 beter uit de verf zou kunnen komen dan de Xbox 360, maakt Microsoft het ze enorm moeilijk. Volgens Dyer probeert Sony het beste te doen voor de consument en is Microsoft in de weer om hun inferieure technologie te beschermen

"So from a creativity standpoint and what we are doing to try to make it better for the consumer, our view is Microsoft's doing everything they can to eliminate that because they have an inferior technology."

Dyer geeft aan dat er vanuit het oogpunt van Microsoft iet is te zeggen voor hun beleid maar dat de consument hier uiteindelijk de dupe van is. Met dit beleid zouden ze de creativiteit van de ontwikkelaars om zeep helpen.

"They may think this is competitive, but it's not. They are killing any creative exposure of titles to make up for their own platform's shortcomings."

Sony