Hoogleraar: Huizenprijzen dalen 7 procent

De huizenprijzen gaan met gemiddeld 7 procent omlaag. Dat voorspelt hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft Peter Boelhouwer zaterdag in de Volkskrant. "De huizenmarkt zit al in het slop en minder lenen betekent lagere prijzen en, vooral, minder verkochte woningen."

Potentiële kopers kunnen volgend jaar minder geld lenen door een reeks maatregelen. Middeninkomens dreigen tot 10 procent minder hypotheek te krijgen, verwacht Boelhouwer, mede door de geplande verlaging van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) van 350.000 naar 265.000 euro.

Wie een huis koopt in die prijsklasse kan vanaf 1 januari ruim 6 procent minder lenen. Boelhouwer vindt dat de verlaging van de NHG 'op het verkeerde moment' komt. Dat stelt ook NHG-directeur Karel Schiffer, die ervoor pleit de verlaging over vier jaar uit te smeren.

De Nederlandse Vereniging van Banken is wel voorstander van de verlaging. "De NHG is een maatregel die bedoeld is om de zwakste groepen op de woningmarkt te beschermen, maar voor huizen boven de 265.000 euro kan de markt dat risico gemakkelijk zelf nemen."


Hoogleraar: huizenprijzen dalen 7 procent (Foto: Novum)