Buitenlandse studenten kosten overheid miljoenen

Nederland is jaarlijks honderd miljoen euro kwijt aan het overschot aan buitenlandse studenten. Veel politieke partijen maken zich zorgen over de oplopende kosten, schrijft NRC Handelsblad vrijdag.

Nederland telt ongeveer vijftigduizend studenten uit het buitenland. Daarvan komt twee derde uit de EU. Deze Europese studenten worden door de overheid bijgestaan met zesduizend euro voor studiekosten. Dat kost in totaal ongeveer tweehonderd miljoen euro. Doordat er veel minder Nederlandse studenten naar het buitenland gaan, levert dat uiteindelijk een negatief saldo van zo'n honderd miljoen op.

VVD-Kamerlid Anne-Wil Lucas heeft staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) om opheldering gevraagd. Ze wil weten hoe hij ervoor gaat zorgen dat de kosten 'niet uit de klauwen lopen'. SP'er Jasper van Dijk vindt dat Zijlstra moet ingrijpen als de toestroom van buitenlandse studenten niet stopt.

Aan de Nederlandse universiteiten meldden zich voor het nieuwe academische jaar ruim zevenduizend buitenlandse studenten aan. Dat bleek vorige week uit een inventarisatie van de vereniging van universiteiten VSNU. Dat is 38 procent meer dan vorig jaar.