Vonnis waxinelichtwerper niet op Prinsjesdag

De zaak van de 30-jarige man die vorig jaar op Prinsjesdag een glazen waxinelichthouder tegen de Gouden Koets gooide, komt dinsdag voor de rechter. Het vonnis werd verwacht op Prinsjesdag, maar dat vindt de Haagse rechtbank niet wenselijk, meldt vrijdag de advocaat van Erwin L., Mariëlle van Essen. Het vonnis wordt waarschijnlijk een week eerder uitgesproken.

De rechtbank hoort dinsdag onder anderen twee deskundigen over het rapport van het Pieter Baan Centrum, waar de man uit Lichtenvoorde psychisch is onderzocht. Ook het rapport van een contra-expert wordt besproken. Hieruit moet blijken of L. ontoerekeningsvatbaar was ten tijde van zijn daad.

L. zit sinds 21 september 2010 vast. Op die derde dinsdag van september gooide hij een waxinelichthouder naar de voorbijrijdende Gouden Koets, waarin koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima zaten.

De man wordt verdacht van poging tot zware mishandeling van de lakeien die naast de Gouden Koets liepen, vernieling van de koets en belediging van het koninklijke trio. Verder is hem bedreiging van twee mensen ten laste gelegd, los van de incidenten op Prinsjesdag.

Het OM eiste begin dit jaar dat L. een jaar gedwongen moet worden opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Justitie stelde toen dat de man volledig ontoerekeningsvatbaar is op basis van onderzoek van een psycholoog en een psychiater. De rechtbank oordeelde daarna dat L. nader psychisch moest worden onderzocht en stuurde hem ter observatie naar het PBC.

Een woordvoerder van de rechtbank laat weten dat als de behandeling van de zaak dinsdag wordt afgerond, zoals de verwachting is, de uitspraak inderdaad wordt vervroegd. De rechter maakt de datum van de uitspraak tijdens de zitting bekend.