George Clooney snapt presidentskandidaten niet

George Clooney heeft geen enkele ambitie president van de Verenigde Staten te worden. De acteur en regisseur is blij met zijn vak van filmmaker in Hollywood en benijdt politici niet. "Waarom zou iemand zich vrijwillig opgeven voor zo'n baan?" vroeg de filmster zich woensdag af tijdens een persconferentie op het filmfestival van Venetië, waar zijn nieuwe film The Ides of March in première ging.

"De man die nu het land bestuurt, is slimmer, aardiger en heeft meer compassie dan bijna iedereen. Zelfs hij heeft het al vreselijk moeilijk", zei de 50-jarige Clooney, doelend op president Barack Obama.

In de politieke thriller, die Clooney ook regisseerde, speelt hij de hoofdrol van een Democratische presidentskandidaat. De film gaat over de harde campagnestrijd tussen hem en zijn Republikeinse tegenkandidaat en de vuile spelletjes die daarbij worden gespeeld. Een centraal thema in de film is verleiding. Vrijwel alle personages proberen via verleiding politieke macht en invloed te verkrijgen of de campagne van de tegenstander om zeep te helpen. "Ik heb een prima baan", zegt Clooney. "Ik mag dagelijks omgaan met erg verleidelijke mensen, dus daar zou een politieke carrière niets aan toevoegen."

Clooney vindt zijn film naast een politieke thriller vooral een verhaal over moraliteit. "Je kunt dit scenario zo verplaatsen naar Wall Street, of iedere andere plek op aarde. Dit soort problemen doet zich overal voor."

Naast Clooney zijn Ryan Gosling, Paul Giamatti en Marisa Tomei te zien in de film. The Ides of March draait vanaf 20 oktober in de Nederlandse bioscopen.


George Clooney snapt presidentskandidaten niet (Foto: Novum)