'Parijs sloot oliedeal met Libische rebellen'

Twee weken voor de start van de militaire interventie heeft de Franse regering een riante oliedeal met de Libische rebellen bekonkeld. Dat zegt het Franse dagblad Liberation op basis van een brief van de Libische rebellen aan de emir van Qatar.

De Franse minister van BuZa, Alain Juppe, gaf desgevraagd te kennen 'geen weet te hebben van een formeel akkoord', maar het 'logisch' te vinden dat landen die de Libische Nationale Overgangsraad, in het leven geroepen om de transitie van Gadhafi naar een legitieme regering te bewerkstelligen, ook deel zouden moeten uitmaken van de wederopbouw.

In de brief werd de emir van Qatar – een duidelijke voorstander van de rebellen – door de Nationale Overgangsraad verteld over een deal 'om 35 procent van de ruwe olie aan Frankrijk toe te wijzen, in ruil voor totale en permanente steun aan onze Raad.'

Saillant detail is dat juist Frankrijk vandaag een bijeenkomst heeft georganiseerd, waarbij wereldleiders en officials uitgenodigd zijn die door de Fransen als 'vrienden van Libië' worden gezien. Zij zijn door de Fransozen uitgenodigd om te praten over het vergroten van de steun aan de Nationale Overgangsraad, alsmede haar legitimiteit om de komende overgangsperiode te overbruggen.

In augustus sloot de Italiaanse oliegigant ENI al een eigen deal met de rebellen, om onder andere de pijplijn die tussen Libië en Italië loopt opnieuw in gebruik te gaan nemen. Franse oliebedrijven ontkennen tot op heden ook maar iets met de door Liberation vermeende deal te maken te hebben.