Minder Arabische asielzoekers in Nederland

Het aantal asielzoekers uit Arabische landen is de eerste vier maanden van dit jaar in Nederland afgenomen. Dat terwijl het aantal in de Europese Unie juist met 7600 twee keer zo groot werd als in dezelfde periode vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

In de eerste vier maanden van dit jaar kwamen 150 asielzoekers uit Arabische landen naar Nederland, van wie bijna de helft uit het door onlusten geplaagde Libië. In dezelfde periode in 2010 werden echter nog 180 verzoeken van mensen uit de Arabische regio ingediend.

Sinds het begin van dit jaar vinden in verschillende Arabische landen volksopstanden plaats. Het Italiaanse eiland Lampedusa werd daarop overspoeld door Tunesiërs. In totaal wisten meer dan twintigduizend Tunesiërs via Lampedusa Italië te bereiken.

In de eerste vier maanden van dit jaar telde Italië ruim tweeduizend asielaanvragen van Tunesiërs. Ook in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk nam het aantal asielzoekers uit de Arabische regio toe. De toename in Duitsland komt vooral door asielzoekers uit Syrië en Tunesië, terwijl in het Verenigd Koninkrijk zich vooral Libische asielzoekers hebben gemeld.

Premier Mark Rutte (VVD) zei dit voorjaar dat de duizenden Tunesiërs die in Italië een verblijfsvergunning kregen, niet welkom waren in Nederland. Italië had toen aangekondigd dat de Tunesiërs een humanitair visum zouden krijgen.

Op grond van het Schengenverdrag zouden de Tunesiërs vrij kunnen doorreizen naar andere landen, maar volgens Rutte klopte dit niet. Volgens hem waren er wel degelijk mogelijkheden om mensen tegen te houden of uit te zetten. Tunesiërs die Nederland zouden zijn binnengekomen via de Berlusconi-regeling, moesten terug, zei de premier.