[F1] Uitslag Grand Prix van België

Sebastian Vettel heeft de Grand Prix van België op zijn naam geschreven. De Duitser bleef met zijn Red Bull teamgenoot Mark Webber en de McLaren van Jenson Button voor. Door de zege gaat Vettel met 259 punten aan de leiding in het kampioenschap. Hij heeft bijna honderd punten voorsprong op Webber.

De race op Spa-Francorchamps ging van start met Sebastian Vettel op poleposition. De Duitser vreesde vooraf voor een zware race, omdat hij na de kwalificatie blaren op zijn voorbanden had. De beste start was voor Vettel, voor de goed gestarte Nico Rosberg en Felipe Massa. Rosberg nam veel snelheid mee het rechte stuk Kemmel op, waardoor hij Vettel in kon halen en de eerste plaats kon behalen. Webber kwam slecht weg en viel terug naar de achtste stek.

In de eerste bochten gebeurde veel, waardoor de volgorde na één ronde Rosberg, Vettel, Massa, Hamilton, Alonso, Buemi, Perez, Webber, Kobayashi en Petrov was. Bruno Senna (Renault) kwam al snel binnen voor nieuwe banden, terwijl de als zesde gestarte Alguersuari door een botsing de eerste uitvaller van de dag werd. Alonso haalde in de tweede ronde Hamilton in, waardoor de Ferrari-rijder achter teamgenoot Massa vierde lag. Schumacher moeste achteraan starten en lag al snel dertiende.

Uit een herhaling van de start bleek dat Senna zich in de eerste bocht verremde en Alguersuari ramde. De Spanjaard raakte op zijn beurt Alonso, waarbij er bij de Toro Rosso een voorwielophanging afbrak. Vettel was ondertussen Rosberg weer voorbij. Webber ging al snel naar binnen voor nieuwe banden, waardoor de Australiër terugviel naar plaats vijftien.

In de beginfase was er genoeg actie, omdat Massa Rosberg aanviel voor plaats twee. De Braziliaan kwam op Kemmel iets tekort op om de Duitser in te halen. Alonso profiteerde hiervan door enkele bochten later Massa te passeren, waarna Hamilton het voorbeeld van de Spanjaard volgde. Vettel kwam na vijf ronden al binnen voor nieuw rubber. De kampioenschapsleider kwam net voor de deur van Buemi als negende weer naar buiten. Buemi reed in de rondte met een scheefhangende achtervleugel en de Zwitser moest dan ook snel opgeven.

Alonso had het gat met Rosberg in de zevende ronde gedicht en haalde de Duitser in om zo de leiding te pakken. Een ronde later volgde Hamilton voor plaats twee. Senna en Glock kregen een drive-through voor het veroorzaken van een aanrijding na de start. De actie op de baan bleef aanhouden, zoals Webber die Alonso na diens pitstop aftroefde bij Eau Rouge en Vettel die Rosberg bij Blanchimont buitenom inhaalde.

Na elf van de 44 ronden was het veld behoorlijk door elkaar geschud. Vettel leidde voor Alonso, Webber, Kobayashi, Petrov, Sutil, Hamilton, Di Resta en Barrichello. Na dertien ronden was de race voorbij voor Hamilton. De Brit haalde voor Eau Rouge Kobayashi in en probeerde op Kemmel de Japanner af te schudden. De McLaren-coureur dacht dit voor elkaar te hebben en ging terug naar de racelijn, maar daar zat Kobayashi, waardoor beiden elkaar raakten en Hamilton zijn bolide met schade aan de kant moest zetten.

Vele coureurs maakten van de gelegenheid gebruik om een pitstop te maken. Hierdoor ging Alonso aan de leiding, voor Webber, Vettel, Massa, Rosberg, Sutil, Perez, Petrov, Schumacher en Barrichello. Voor HRT-rijder Daniel Ricciardo was de race voorbij. Na zeventien ronden was er een herstart, waarbij Vettel de tweede plaats van Webber afpakte en Rosberg de vierde stek van Massa.

Een ronde later wist Vettel van zijn verse banden te profiteren en Alonso weer te passeren voor de eerste plaats. Schumacher klom naar de zevende plaats, voor Button die na de herstart ook enkele plaatsen wist te winnen. Button wist na lang aandringen Schumacher in de 22e ronde te passeren en een ronde later Sutil voor plaats zes. Perez (Sauber) kreeg een drive-through voor een aanrijding met Buemi eerder in de race.

Button was de man die de snelheid te pakken had, want de McLaren-coureur pakte na 25 ronden de vijfde plaats van Massa en een ronde later de vierde stek van Rosberg af. Alonso was na dertig ronden de eerste van de toppers die pitte. Hij kwam als vierde weer naar buiten. Vettel volgde een ronde later, waarna Ferrari ook Massa binnenhaalde. Ook de anderen kwamen binnen, waarna duidelijk werd dat Webber de snelste man in de top drie bleek te zijn. De Australiër dichtte snel het gat met Alonso.

Na 37 ronden was het dan ook zo ver en passeerde Webber Alonso op het Kemmel rechte stuk. Button deed hetzelfde als Webber en haalde Alonso met nog twee ronden te gaan dan ook op hetzelfde punt in om zo derde te worden. Ruim een halve minuut hier achter deed Schumacher hetzelfde bij zijn teamgenoot Rosberg om de vijfde stek te pakken.

Na 44 ronden werd Vettel als eerste afgevlagd, voor Webber en Button. Vierde werd Alonso, voor Schumacher, Rosberg, Sutil, Massa, Petrov en Maldonado. Door de zege vergroot Vettel zijn leidende positie in het kampioenschap.

Uitslag race

Pos. Rijder Team Tijd
1 Sebastian Vettel Red Bull 1:26:44.893
2 Mark Webber Red Bull +3.741
3 Jenson Button McLaren +9.669
4 Fernando Alonso Ferrari +13.022
5 Michael Schumacher Mercedes +44.464
6 Nico Rosberg Mercedes +48.674
7 Adrian Sutil Force India +59.713
8 Felipe Massa Ferrari +1:06.076
9 Vitaly Petrov Lotus Renault +1:11.917
10 Pastor Maldonado Williams +1:17.615
11 Paul di Resta Force India +1:23.994
12 Kamui Kobayashi Sauber +1:31.976
13 Bruno Senna Lotus Renault +1:32.985
14 Jarno Trulli Team Lotus +1 Ronde
15 Heikki Kovalainen Team Lotus +1 Ronde
16 Rubens Barrichello Williams +1 Ronde
17 Jerome d'Ambrosio Virgin +1 Ronde
18 Timo Glock Virgin +1 Ronde
19 Vitantonio Liuzzi HRT +1 Ronde
DNF Sergio Perez Sauber +17 Ronden
DNF Daniel Ricciardo HRT +31 Ronden
DNF Lewis Hamilton McLaren +32 Ronden
DNF Sebastien Buemi Toro Rosso +38 Ronden
DNF Jaime Alguersuari Toro Rosso +44 Ronden


Voorlopige coureursstand na België

Pos. Rijder Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 259
2 Mark Webber Red Bull 167
3 Fernando Alonso Ferrari 157
4 Jenson Button McLaren 149
5 Lewis Hamilton McLaren 146
6 Felipe Massa Ferrari 74
7 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 56
8 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 42
9 Vitaly Petrov Lotus Renault 34
10 Nick Heidfeld Lotus Renault 34
11 Kamui Kobayashi Sauber 27
12 Adrian Sutil Force India F1 24
13 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso 12
14 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 10
15 Paul di Resta Force India F1 8
16 Sergio Perez Sauber 8
17 Rubens Barrichello Williams 4
18 Pastor Maldonado Williams 1
19 Bruno Senna Renault 0
20 Pedro de la Rosa Sauber 0
21 Jarno Trulli Team Lotus 0
22 Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team 0
23 Jerome d'Ambrosio Virgin Racing 0
24 Heikki Kovalainen Team Lotus 0
25 Timo Glock Virgin Racing 0
26 Narain Karthikeyan HRT F1 Team 0
27 Daniel Ricciardo HRT F1 Team 0
28 Karun Chandhok Team Lotus 0


Voorlopige constructeursstand na België

Pos. Team Punten
1 Red Bull 426
2 McLaren 295
3 Ferrari 231
4 Mercedes Grand Prix 98
5 Lotus Renault 68
6 Sauber 35
7 Force India F1 32
8 Scuderia Toro Rosso 22
9 Williams 5
10 Team Lotus 0
11 HRT F1 Team 0
12 Virgin Racing 0