Recensente Opzij weg om oordeel niet-bestaand boek

Een in opspraak geraakte recensente werkt niet langer voor het feministische maandblad Opzij. Haar partner meldt vrijdag op zijn Facebook-pagina dat Opzij zijn 'wederhelft slachtoffert om de eigen beroepspraktijk af te schermen'. "Weten we meteen wat vrouwenrechten waard zijn als het er op aan komt", schrijft hij.

Eerder deze week meldde HP/De Tijd dat in het septembernummer van Opzij een recensie zou staan van het boek Stille Mensen van Esther Ending, dat nog helemaal niet is verschenen.

De partner van de recensente stelt vrijdag dat zijn partner er uit is gegooid en dat zij mag opdraaien voor wat feitelijk het redactionele beleid zou zijn. "Opzij heeft een productietijd van twee maanden maar wil wel actueel zijn. Daarom komen die korte boeksignalementen tot stand op basis van drukproeven, flapteksten en aanbiedingsfolders."

Volgens de partner gaat dat ook zo bij andere media. "Alleen zet Opzij er sterren boven en wekt zo de suggestie dat het recensies zouden zijn." Dit beleid komt volgens hem door 'een bedrijfsongeval' boven water. "In plaats dat Opzij verantwoordelijkheid neemt voor de eigen redactionele mores en die aanpast, trappen ze de onderbetaalde freelancer, die over deze kwestie al meermaals aan de bel had getrokken, eruit."