Rebellen vergapen zich aan weelde Gadhafi's

Van Moammar Gadhafi's zoon Al-Saadi was bekend dat hij van snelle auto's, jachten en voetbal hield. Diens villa aan zee stond tjokvol met peperdure speeltjes. Zijn zus Aisha woonde in een landhuis van twee verdiepingen met een binnenzembad en een sauna.

Zodra de opstandelingen in Libië de hoofdstad Tripoli grotendeels onder controle hadden viel hun oog als eerste op de luxe villa's, symbolen van de uitwassen van de familie Gadhafi. De bewakers werden verjaagd, waarna het plunderen begon.

De 23-jarige opstandeling Seifallah Gneidi nam een grote fles gin, een tandenborstel met verguld handvat en een aantal spijkerbroeken mee. "We wilden de spullen die hij had", zei hij, met op zijn schouder een kalasjnikov bungelend. De rebellen praten het plunderen van eigendommen niet goed, zei hij, en staan alleen toe dat symbolen van het Gadhafi-regime worden vernield.

Dat Al-Saadi (38) een grote liefhebber van auto's was, blijkt uit de levensgrote afbeelding van een gele Lamborghini op een van de muren van zijn parkeerplaats. Hij bezat vier auto's - een BMW, een Audi, een witte Lamborghini en een Toyota - die inmiddels allemaal zijn verdwenen.

In een kantoor in Al-Saadi's villa lagen stapels folders van plezierjachten en auto's. Op een catalogus van de firma Benetti zat een post-it geplakt waarop de prijs geschreven stond van een jacht van dertig meter lang: zeven miljoen euro. Tussen een stapel documenten lag een dvd met homoporno, 'Boyz Tracks'.

Verspreid over de vloer lagen visitekaartjes van een bedrijf met de naam 'Natural Selection'. Boven een adres aan Sunset Boulevard in Los Angeles stond de naam van Al-Saadi met daarbij zijn functies: partner en uitvoerend producent. De plunderaars hadden een zwart stuk stof achtergelaten, mogelijk de achterkant van een regisseursstoel, met daarop in groene letters 'Uitvoerend producent Al-Saadi Gadhafi'.

Al-Saadi moet zich al voor de opstand zorgen hebben gemaakt over zijn veiligheid. Onder zijn villa loopt een tunnel van beton naar een andere, in aanbouw zijnde woning. Naast het voetbalveld in zijn tuin stonden bovendien twee tenten, waarvan er een gebruikt werd als opslagplaats voor munitie voor zijn bewakers. Ook is er een hondenkennel op het terrein, versierd met afbeeldingen van dobermanns.

Had Al-Saadi de reputatie van een roekeloze lastpost, zijn zus Aisha (35) creëerde het imago van een zorgzame persoon die opkwam voor de gewone Libiërs. Dit beeld contrasteert echter met een voorval enkele jaren geleden, waarbij een kleine kliniek plaats moest maken voor haar huis.

De woning van Aisha lag bezaaid met speelgoed. Er was een speciale speelkamer en in de bibliotheek van het huis stonden veel kinderboeken. Tussen de dvd-collectie van Aisha lagen actie- en fantasiefilms, maar ook een fitness-dvd voor vrouwen die na een bevalling weer in vorm willen komen.

Net als andere leden van de Gadhafi-clan had ook Aisha een dure smaak. Onder de spullen die niet waren geroofd waren Boheems kristal en een leren kinderjas van het merk Dolce & Gabana.

Het is voldoende om op de eerste verdieping uit het raam te kijken, zei Ben Suleiman, een buurman die gevraagd werd naar de gevoelens van de buurt over de aanwezigheid van Aisha Gadhafi. Vanuit het raam kun je achter de woning van Aisha dicht opeengepakt de huisjes van een krottenwijk zien.


Rebellen vergapen zich aan weelde Gadhafi's (Foto: Novum)