Kamp: verbod op Roemenen geslaagd

Tuinders hebben hun weg gevonden naar werknemers die de prioriteit genieten boven Roemeense en Bulgaarse medewerkers. Dat stelt minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Eind juni stelde de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) juist nog dat de samenwerking tussen uitzendbureaus en tuinders in de kwestie rond Roemeense en Bulgaarse werknemers grotendeels is mislukt.

Eerder dit jaar werd bekend dat minister van Sociale Zaken Henk Kamp vanaf 1 juli geen werkvergunningen meer wil geven aan Roemenen en Bulgaren. Volgens hem zijn er genoeg Nederlandse werklozen die hetzelfde werk kunnen doen.

De tuinders waren al meteen niet blij met het plan van Kamp. Zij stelden in de problemen te komen, omdat zij midden in het seizoen ineens op zoek moeten naar andere werknemers. Overigens zouden dat behalve Nederlanders ook werknemers uit de meeste andere EU-landen kunnen zijn.

UWV en LTO spraken af dat ze samen uitzendbureaus zouden benaderen om vervangend personeel te vinden. Kamp stelde medio mei nog dat vier uitzendorganisaties voor tuinders voldoende werknemers die geen werkvergunning nodig hebben in de aanbieding hadden.

De samenwerking met de uitzendbureaus was volgens LTO Noord mislukt omdat het in de praktijk lastig bleek tijdens het seizoen ervaren arbeidskrachten te vervangen. Zo hadden de mensen die werden aangeboden volgens LTO Noord amper of geen ervaring in de tuinbouw en geen enkel gevoel voor het werk in deze sector.

Kamp geeft in de brief van maandag aan dat uitzendkrachten en uitkeringsgerechtigden weliswaar slechts in geringe mate zijn ingezet, maar dat het aantal afgegeven werkvergunningen is gedaald en dat het aantal overtredingen van de Wet arbeid vreemdelingen ook laag is. Daarom concludeert hij dat 'tuinders de weg hebben gevonden naar priotiteitgenietend aanbod'.