Pensioenfondsen laten miljoenen liggen

Pensioenfondsen dienen bijna nooit claims in om beleggingsverliezen te compenseren. De fondsen laten hierdoor miljoenen liggen, schrijft het Financieele Dagblad maandag op basis van bronnen binnen de pensioenwereld. De fondsen zeggen zich niet herkennen in het geschetste beeld.

Pensioenfondsen hebben zich in het verleden niet aangesloten bij bekende zaken van aandeelhouders tegen beursgenoteerde bedrijven als Vedior, Numico, Van der Moolen, Océ en Super de Boer. Ook in de zaak tegen Fortis claimden de fondsen geen compensatie.

Pensioenfondsen zouden niet zo snel naar de rechter stappen omdat ze niet in het nieuws willen komen. Ook ontbreekt de stimulans omdat deelnemers in de pensioenfondsen niet klagen over de verloren inleg, melden de bronnen waaronder de Vereniging van Effectenbezitters.

In het buitenland procederen Nederlandse fondsen vaker. Maandag werd bekend dat een miljoenenclaim van het ABP vanwege beleggingen in rommelhypotheken door een rechtbank Los Angeles is afgewezen.

Zowel ABP als de koepel Pensioenfederatie zegt zich niet in het beeld te herkennen dat fondsen niet bereid zijn tot procederen over te gaan. Het ABP spreekt ook tegen dat het liever in het buitenland naar de rechter stapt vanwege negatieve publiciteit in Nederland. Vaak wordt in de VS geprocedeerd omdat de bedrijven die verkeerd handelen daar gevestigd zijn, zegt het ABP.