Rebellen dringen via westen Tripoli binnen

De rebellen in Libië zijn nu ook via het westen van Tripoli de hoofdstad binnengedrongen. Dat meldden verslaggevers en ooggetuigen.

De rebellen trokken in een konvooi van circa honderd voertuigen de wijk Hay Andaluf binnen, zonder weerstand van de troepen van de Libische leider Moammar Gadhafi. De opstandelingen werden toegejuicht en toegezwaaid door inwoners. Hun blijdschap werd beantwoord met vreugdevuur van de rebellen die in de lucht schoten.

Eerder waren de opstandelingen al via het oosten de stad binnengedrongen. Ook in het noorden hebben rebellen via de zee Tripoli geïnfiltreerd. Een verslaggever van de Britse zender Sky meldde dat de opstandelingen nu richting het centrum trekken. Ze zijn tot 8 kilometer genaderd.

Update 23.31:
De zoon van Gadhafi, Seif al-Islam, is gevangen genomen. Dit meldt de de regering van de rebellen in Libië aan verschillende bronnen. ''Ons is bevestigd dat onze jongens Seif al-Islam hebben gevangengenomen. We hebben ze geïnstrueerd hem goed te behandelen zodat hij vervolgd kan worden,'' aldus Mustafa Abdel Jalil van de Nationale Overgangsraad.

Update 23.34:
Vertegenwoordiger van de rebellenraad, Gumal Gamaty, zegt tegenover Sky News dat het regime snel zal vallen. ''Als het nog niet al is gevallen, dan valt het nu erg snel.”

Update 23.40:
Volgens regeringswoordvoerder Ibrahim zouden veel mensen de straat op zijn gegaan om de stad te verdedigen tegen de rebellen. Volgens Gamaty, vertegenwoordiger van de rebellenraad, zijn er echter alleen mensen op straat die blij om hun vrijheid zijn.

Update 23.45:
Volgens Al Arabiya zou het hoofd van de Nationale Rebellenraad bereid te zijn om te stoppen met vechten, maar alleen als Gadhafi zijn vertrek aankondigd.

Update 23.50:
De Libische ambassadeur voor de Verenigde Naties, Ibrahim Dabbashi, zegt tegen de BBC dat het regime op instorten staat. "We verwachten dat Gaddafi in de komende uren wordt gearresteerd. Dit is het einde van het regime en met de val van Tripoli denk ik dat alle andere steden zullen volgen en al zijn supporters het zullen opgeven."

Update 23.59:
Gadhafi heeft de NAVO opgeroepen om opstandelingen over te halen de aanval op Tripoli te staken. Tevens is hij bereid tot onderhandelingen met het hoofd van de Libische overgangsraad, dit zegt zijn woordvoerder.

Update 00.00:
Een verslaggever op Radio 1 vertelt dat Gadhafi op tv aan de bevolking heeft gevraagd om te helpen, wat met gelach werd ontvangen.

Update 00.06:
Sky News meldt dat de rebellen nu nog maar 1 kilometer verwijderd zijn van het centrum van Tripoli.

Update 00:11:
De legereenheid die belast is met de veiligheid van de Libische leider Moammar Gadhafi heeft de wapens neergelegd en zich overgegeven. Dat meldde de Arabische nieuwszender Al Jazeera zondagavond.

Update 00:18:
Rebellen hebben in een huis van Gadhafi zijn zoon Mohammed gearresteerd, hij zou zich vrijwillig hebben overgegeven. Ook een andere familielid van Gadhafi zou zijn gearresteerd.

Update 00.22:
Gadhafi roept aanhangers van hem via de staats tv nog eens op naar Tripoli te komen. "Het is de plicht van alle Libiërs, het is een kwestie van leven en dood. (...) Alle mannen en vrouwen moeten naar buiten komen om de verraders Tripoli uit te trappen. Anders val je in handen van de imperialisten." Een analist bij Al Jazeera noemt het onzin. "Hij doet oproepen aan mensen, aan stammen die zich hebben aangesloten bij de opstand. Ze zijn tegen hem."

Update 00.29:
De Arabische nieuwszender Al Jazeera heeft zondagavond beelden uitgezonden van een mensenmenigte die feest aan het vieren is in het centrum van de Libische hoofdstad Tripoli. De mensen tonen hun blijdschap over het waarschijnlijke einde van het Kaddafi-bewind. Ze trokken onder meer posters van de dictator van de muren en reden luid toeterend met auto's door de straten.

Update 00.32:
Persbureau AP meldt dat de rebellenraad zegt dat een topfunctionaris van de militaire eenheid die Gadhafi moet verdedigen zichzelf heeft overgegeven. Ook zou hij zijn mannen hebben bevolen de wapens neer te leggen.

Update 00.45:
Regeringswoordvoerder Moussa Ibrahim vertelt het volgende: ''De Navo zal verantwoordelijk gehouden voor het bloedvergieten in Libië. Ze hebben met hun bommen veel kinderen, mannen en vrouwen gedood.''

Update 00.47:
De rebellen zouden nu heel Tripoli in handen hebben, behalve Bab al-Aziziyah, het bolwerk van Gadhafi.

Update 00.58:
Een rebellenwoordvoerder zou hebben gezegd dat Gadhafi is gearresteerd. Om welke Gadhafi het gaat is onduidelijk. Inmiddels is bekend dat het om zijn zoon Seif al-Islam gaat.

Update 01:03:
Volgens een correspondent van Sky News zou er op het Groene Plein worden geschoten. Waarschijnlijk zijn er nog verschillende sluipschutters actief in de hoofdstad.

Update 01.13:
Op dit moment wordt er feest gevierd op het Groene Plein. Er gaan vele kogels de lucht in, van blijdschap.

Update 01.26:
Op het moment wordt er druk gespeculeerd over waar Gadhafi nu zou zijn. Sommige mensen beweren dat hij al lang weg is, anderen beweren dat hij dat nooit zou doen.

Update 01.32:
De rebellen zouden op dit moment het hotel waar het regime tot nu toe haar persconferenties hield proberen in te nemen.

Lees in dit bericht verder over de val van het regime van Gadhafi.

Op deze site zijn foto's te vinden die de gebeurtenissen in Libië goed weergeven. Livebeeld van Sky News is hier te zien.