Gadhafi claimt overwinning op rebellen

De Libische leider Moammar Gadhafi zegt de aanval van rebellen op de hoofdstad Tripoli te hebben afgeslagen. In een audioboodschap die in de nacht van zaterdag op zondag werd uitgezonden door de staatstelevisie feliciteerde Gadhafi de Libiërs met het uitschakelen van 'de ratten', zijn gebruikelijke omschrijving van de rebellen.

Gadhafi trok in de boodschap fel van leer tegen de opstandelingen. Zij willen volgens hem 'het Libische volk vernietigen' en misbruiken de islam. De leider riep zijn aanhangers op 'de verwoeste plaatsen te bevrijden' en een einde te maken aan 'de schijnvertoning' die de rebellie volgens hem is.

Ook op de westerse coalitie die Libië bombardeert, had Gadhafi kritiek. In hun jacht op de Libische olie hebben landen als Frankrijk woningen en wegen verwoest, ook in de voor moslims heilige maand ramadan, benadrukte de in het nauw gedreven kolonel.

Het is niet duidelijk wanneer Gadhafi's boodschap is opgenomen. In de opname noemt hij datum en tijd, om de indruk te wekken dat de boodschap rechtstreeks werd uitgezonden.

Kaddafi claimt overwinning op rebellen
Gadhafi claimt overwinning op rebellen (Foto: ANP)