Noors hof verlengt isolatie Breivik

Een Noorse rechtbank heeft vrijdag de afgezonderde detentie van Anders Behring Breivik, de man achter de bloedige aanslagen in Noorwegen, met vier weken verlengd. De rechter besloot hiertoe uit vrees dat Breivik met bewijsmateriaal knoeit of contact opneemt met mogelijke handlangers.

Rechter Hugo Abelseth zei dat Breivik zijn isolatie omschreef als 'saai en monotoon en een sadistische martelmethode'. Desalniettemin besloot hij de afgezonderde detentie te verlengen.

De aanklagers verklaarden Breivik in isolatie te willen houden om te voorkomen dat hij met andere gevangenen praat. "We willen niet dat hij in staat is om met mensen buiten de gevangenis te communiceren", aldus het openbaar ministerie.

Breivik verscheen op de zitting onder zware politiebescherming. Zijn verzoek om in een lang zwart rokkostuum te mogen verschijnen was afgewezen. Het hof voerde aan dat dergelijke kleding 'onnodig verstorend en provocatief' zou zijn.

De 32-jarige Breivik heeft bekend een bomaanslag te hebben gepleegd in Oslo waarbij acht mensen om het leven kwamen. Tevens heeft hij bekend 69 mensen te hebben doodgeschoten op Utøya.

De volgende hoorzitting vindt plaats op 19 september.