Rutte voorziet sombere Prinsjesdag

Het kabinet zal op Prinsjesdag komen met 'stevige maatregelen' om Nederland door de eurocrisis te helpen. Dat wordt niet gemakkelijk, maar het is noodzakelijk, zei premier Mark Rutte (VVD) vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

Hij reageerde op de nieuwste cijfers over de haperende economie, het dalende consumentenvertrouwen en de voortdurende eurocrisis. Nederland staat er relatief gezien nog steeds goed voor. De 'onderliggende kracht' van de economie is goed: zo is de rente op de staatsschuld laag.

Tegelijkertijd zijn hervormingen in de gezondheidszorg en de arbeidsmarkt volgens Rutte cruciaal om deze goede uitgangspositie te behouden. Het is dan ook 'van het grootste belang' dat de afgesproken achttien miljard daadwerkelijk wordt bezuinigd.

De boodschap tijdens Prinsjesdag zal zijn dat het kabinet orde op zaken stelt, zei Rutte. "Ik realiseer me dat dit heel veel mensen onzeker maakt", vervolgde hij. Maar de economische cijfers maken de ingrepen 'des te relevanter'. "Ik ben er rotsvast van overtuigd dat dit de goede koers is."