'Werkloosheid nog steeds laag'

De werkloosheid is nog steeds laag vergeleken met andere Europese landen. Dat zei minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) donderdag na afloop van een ministerraad over de begroting van volgend jaar.

Hij reageerde op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waaruit blijkt dat de werkloosheid vorige maand is gestegen tot 5,3 procent van de beroepsbevolking. Het aantal mensen dat thuis zit is hiermee dit jaar voor het eerst boven de 400.000 uitgekomen, op 413.000.

Kamp wees erop dat in Europa alleen Oostenrijk een lagere werkloosheid heeft. Het is volgens hem nu van belang om het goede werkgelegenheidsbeleid vast te houden, al hangt veel af van de verdere economische ontwikkeling. Ook daarvoor geldt dat Nederland er relatief gezien goed voorstaat, aldus de bewindsman.

Het CBS berekende ook dat het consumentenvertrouwen in augustus flink is gedaald. Met name het vertrouwen in het economisch klimaat daalde sterk. Volgens minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) is dit niet helemaal onverwacht, gezien de onrust op de beurzen en de kwakkelende economie.

Het is daarom begrijpelijk dat consumenten eerst de 'kat uit de boom kijken', verklaarde hij donderdag. Om het vertrouwen te herstellen is het van belang dat Frankrijk en Duitsland nu hebben aangekondigd dat EU-landen die hun begroting niet op orde hebben, hard moeten worden aangepakt.

In eigen land is het belangrijk om het zogeheten verdienvermogen te versterken, zei Verhagen. De bewindsman komt nog voor Prinsjesdag met voorstellen om het klimaat voor ondernemers te stimuleren.