Consumentenvertrouwen duikt omlaag

Het consumentenvertrouwen heeft in augustus een flinke duik genomen. De index van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over het vertrouwen van consumenten daalde negen punten tot -21. Met name het vertrouwen in het economisch klimaat daalde sterk.

De deelindex over het economische klimaat daalde 22 punten tot -38. De koopbereidheid van consumenten daalde daarentegen maar met één punt. Zorgen waren er over de eigen financiële situatie, maar consumenten vinden de tijd wel rijp om grote aankopen te doen. Met een stand van de koopbereidheidindex van -10 blijven de pessimisten wel in de meerderheid.

Maandelijks ondervraagt het CBS ongeveer duizend huishoudens voor de consumentenvertrouwenindex. De geïnterviewden kunnen vinden dat het beter gaat, dat het slechter gaat of dat de situatie gelijk blijft. Het consumentenvertrouwen wordt vervolgens berekend door het percentage optimisten te verminderen met het percentage pessimisten.

Het CBS ziet een direct verband tussen het consumentenvertrouwen en de koersen van de beurzen. Dit patroon was al te zien rond de internetzeepbel in 2000 en de aanloop van de kredietcrisis in 2007. Het consumentenvertrouwen daalde toen net als nu parallel aan de koers van de AEX.

De koppeling zou komen doordat huishoudens steeds vaker zelf aandelen in bezit hebben, waardoor de eigen financiële situatie direct verslechtert zodra de koersen dalen.

Ook via de pensioenen hebben consumenten te maken met de stand van de beurzen. De dekkingsgraad van een aantal grote pensioenfondsen is door de recente koersval op de beurzen onder het minimum gedoken. Door de berichtgeving maken consumenten zich zorgen over hun oudedagsvoorziening, stelt het CBS.