CBP wil politie beelden laten keuren vóór plaatsing

Foto's en video's van overvallers en inbrekers moeten binnenkort op een speciale website komen. Wel moet de politie de beelden eerst bekijken om te voorkomen dat verdachten aan de digitale schandpaal worden genageld. Dat zegt Jacob Kohnstamm, voorzitter van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP), donderdag in de Volkskrant.

De beelden moeten door burgers zelf op de site worden geplaatst. Kohnstamm hoopt dat de foto's of video's zo sneller beschikbaar komen. "Nu horen we regelmatig dat mensen beelden bij politie en justitie inleveren en pas na twee of drie maanden een reactie krijgen", zegt hij. "Er moet een nationaal, snel werkend systeem komen, onder controle van politie en justitie."

De politie moet de beelden eerst controleren omdat er wellicht mee geknoeid kan worden. "Het gebeurt dat er gemanipuleerde beelden op internet worden gezet om wraak te nemen op iemand", aldus Kohnstamm. Door de controle moeten bekenden van de politie bovendien sneller worden gepakt.

Volgens Kohnstamm is er eerder deze maand ten onrechte het beeld ontstaan dat het CBP instellingen die op eigen houtje beelden van dieven op het internet zetten, wilde beboeten. "Ik heb alleen gezegd dat een toezichthoudende autoriteit in het algemeen boetes moet kunnen opleggen die afschrikken."