Crisisteam EHEC opgeheven

Het crisisteam van het productschap Tuinbouw dat zich bezighield met de EHEC-uitbraak is opgeheven. De opheffing is volgens het productschap niet een signaal dat alle problemen zijn opgelost. "De organisaties blijven hiervoor verder werken aan benodigde maatregelen", aldus het productschap.

Het team, waarin behalve het productschap ook telers- en handelsverenigingen en het ministerie van Landbouw, kwam sinds eind mei vrijwel wekelijks bijeen. Eind mei werd bekend dat in Duitsland mensen ziek waren geworden door de bacterie, waarna onderzoekers een verband legden met het eten van besmette groenten.

Vanwege de EHEC-uitbraak stortte de handel in groenten in. De Nederlandse groentesector probeerde de afgelopen tijd duidelijk te maken dat groenten uit Nederland schoon zijn en veilig konden worden gegeten. Inmiddels liggen de prioriteiten bij promotie en het vergroten van de afzet, waarvoor het productschap eerder deze week geld vrijmaakte. Voor dit jaar draagt het productschap 180 duizend euro bij, voor de jaren 2012 tot en met 2014 1,8 miljoen euro.

De komende tijd wil het productschap samen met de andere organisatie de aanpak van de afgelopen tijd evalueren.