'Pakistan liet China geheime helikopter VS zien'

De Verenigde Staten vermoeden dat Pakistan uit wraakzucht de Chinese krijgsmacht de helikopter heeft getoond die tijdens de liquidatiemissie tegen terreurleider Osama bin Laden neerstortte en door Amerikaanse commando's is achtergelaten.

De regering in Islamabad dreigde niet lang na de aanval de vernedering te zullen vergelden. Drie bronnen bij het Amerikaanse ministerie van defensie en een medewerker van de terreurbestrijding hebben maandag gezegd dat hoewel er geen bewijs voorhanden is alles erop wijst dat Pakistan dat dreigement heeft waargemaakt.

Twee ingewijden zeiden tegen de internationale zakenkrant Financial Times dat Chinese technici foto's hebben gemaakt van de voor radar onzichtbaar gemaakte Black Hawk en onderdelen voor onderzoek hebben meegenomen.

Maar een Pakistaanse bron ontkent dat China toegang is verleend tot de helikopter. Hij verklaarde maandag dat Pakistan besefte dat de VS het terrein geen seconde uit het oog verloren en buitenlands bezoek hen niet zou ontgaan. Bovendien zou de camouflagetechnologie van de helikopter helemaal niet zo revolutionair zijn geweest. De heli was volgens de Pakistaanse bron enkel interessant vanwege het vederlichte metaal waaruit hij was gemaakt.

De helikopter stortte in mei neer op het erf van Bin Laden en is inmiddels aan de Verenigde Staten geretourneerd.