Google koopt Motorola's mobieltjesdivisie

Google koopt de Amerikaanse telefoonfabrikant Motorola Mobility voor 12,5 miljard dollar (8,8 miljard euro). De aankoop is de grootste in de geschiedenis van Google. De zoekmachinegigant maakte de aankoop maandag bekend.

De divisie voor mobiele telefoons werd in januari losgemaakt van het moederbedrijf Motorola. Sindsdien maakt het alleen nog maar mobiele telefoons uitgerust met het Android-systeem van Google. "Omdat Motorola Mobility zich nu volledig toe heeft gelegd op Android, zijn we een natuurlijke partner voor elkaar", zei Google-topman Larry Page in een verklaring.

Een andere mogelijke reden achter de aankoop is het grote aantal patenten dat Motorola Mobility bezit. Google verloor recent de strijd om duizenden patenten van Novell en Nortel. Motorola heeft er met zeventienduizend bijna drie keer zo veel.

Google betaalt omgerekend veertig dollar per aandeel in contanten, wat 63 procent meer is dan de slotkoers die het aandeel Motorola Mobility vrijdag noteerde. In de handel voor opening van de beurs is het aandeel al zestig procent in waarde omhooggegaan. De waarde van Google-aandelen daalde met 2,6 procent.

Beide directies staan volgens Google unaniem achter de koop. Het aankoopproces wordt naar verwachting in het begin van 2012 afgerond. Het voorgaande hoogste aankoopbedrag door Google bedroeg 3,2 miljard dollar, voor Doubleclick.


Google koopt Motorola's mobieltjesdivisie (Foto: Novum)