UvA wijst op risico studentenvereniging

De opleiding psychologie van de Universiteit van Amsterdam wijst eerstejaars op de risico's van studentenverenigingen. Dit gebeurt in een digitale vragenlijst. Een lidmaatschap zou tijdrovend zijn en ten koste gaan van studieresultaten.

In eerste instantie werd het lidmaatschap van studentenverenigingen L.A.N.X en A.S.C./A.V.S.V. door de opleiding expliciet 'ontraden'. De tekst is echter gewijzigd, zodat het advies milder en algemener geformuleerd is. Bovendien worden er geen verenigingen meer expliciet vermeld.

Volgens een woordvoerder kunnen eerstejaars door introducties van verenigingen te veel colleges missen. "Dat levert al in het begin een achterstand op en geeft een groot risico op een negatief bindend studieadvies." Ook andere opleidingen zouden studenten waarschuwen. "Bij rechten gelden soortgelijke adviezen en ook bij economie wordt bij intakegesprekken gezegd dat een ontgroening geen geldige reden is colleges te missen."

De samenstellers van de vragenlijst geven aan de waarschuwing opgenomen te hebben, omdat eerdere afspraken met de gewraakte verenigingen niet waren nagekomen. "Met andere studentenverenigingen hebben wij overigens geen negatieve ervaringen en zolang je goed in de gaten houd dat ze je niet afhouden van studieverplichtingen, raden we deze dus niet af."

Discussieer ook op ons forum mee over dit advies.