Nepalezen demonstreren voor homorechten

Honderden homoseksuelen, lesbiënnes, transseksuelen en hun geestverwanten hebben in de Zuid-Nepalese stad Narayanghat gedemonstreerd voor gelijke rechten.

De naar schatting vijfhonderd betogers dansten, schreeuwden leuzen en paradeerden door de straten van de stad. Narayanghat, dat zo'n honderdzestig kilometer ten zuiden van de hoofdstad Kathmandu ligt, vierde zondag de feestdag Gaijatra. In Kathmandu grepen homorechtenactivisten Gaijatra al vaker aan om de straat op te gaan, maar niet eerder begaven zij zich buiten de hoofdstad.

In Nepal, een behoudende, door hindoe's gedomineerde samenleving, is de acceptatie van homoseksualiteit nog pril. De grote partijen willen naar verluidt in de aanstaande nieuwe grondwet rechten voor seksuele minderheden opnemen.

Twee opgetuigde olifanten en muziekgroepen gingen de in felle kleuren gehulde demonstranten in Narayanghat voor en trokken veel bekijks. De uit Kathmandu afkomstige deelnemer Anee Lama kon zich 'een paar jaar geleden niet voorstellen zo over straat te paraderen of aanvaard te worden door familie en vrienden'. "Maar nu voeren we actie om ook de plattelanders te bewegen uit de kast te komen en zich bij ons te voegen."