Vakcentrale Italië dreigt met staking

De grootste vakcentrale van Italië dreigt met een algemene staking als de regering van premier Silvio Berlusconi haar vrijdag gepresenteerde bezuinigingsplan doorzet.

Susanna Camusso, die de vakcentrale CGIL leidt, noemde een staking in de Italiaanse krant La Repubblica de enige manier om 'de onrechtvaardigheid van dit pakket te veranderen'. Ze kondigde aan 23 augustus bijeen te komen om een stakingsdag aan te wijzen en nodigde andere vakbonden uit zich aan te sluiten.

Camusso kraakte vooral de voorgenomen liberalisering van de arbeidsmarkt en de hervorming van het pensioenstelsel. Maar ook uit andere hoek zwelt de kritiek op het bezuinigingspakket van de regering-Berlusconi aan. Dat zou de middenklasse onevenredig treffen, laat na de massale belastingontduiking aan te pakken en knijpt door nieuwe belastingen de economische groei af. Negen leden van de coalitiepartijen hebben zich onlangs tegen het pakket uitgesproken.

De Italiaanse regering besloot tot de ingrijpende maatregelen, die bezuinigingen, ontslagen en belastingverhogingen omvatten, om een dreigend bankroet af te wenden. De Europese Centrale Bank had de versoberingen geëist.