'Zeepbel kantorenmarkt volgende crisis'

Zeven miljoen vierkante meter kantoorruimte staat nu leeg, en als die zeepbel knapt zit iedereen in Nederland in de volgende crisis. Hiervoor waarschuwde vastgoedkenner Norbert ter Mors vrijdagavond in Nieuwsuur.

Op enkele bedrijfsterreinen loopt de leegstand al op tot ruim boven de 30 procent, zoals in delen van Amsterdam Zuidoost. Projectontwikkelaars, gemeenten en gebruikers gaan, ondanks de gigantische hoeveelheid aan leegstaande gebouwen, vrolijk door met het neerzetten van nieuwe kantoorkolossen. Daarmee veroordelen ze soms nog piepjonge 'oude' panden tot leegstand.

Het is voor projectontwikkelaars, gemeenten en gebruikers gekgenoeg lucratiever om een nieuw kantoorgebouw te bouwen, dan in het eigen kantoor te blijven zitten. Dit komt door regels die de -bizarre- uitwerking hebben dat speculeren en een pand leeg laten staan, aantrekkelijker kan zijn dan iets met een pand te doen. Hierdoor ontstaan hele spookbuurten van lege kantoorpanden die zeer waarschijnlijk nooit meer behuisd zullen worden.

Het meeste opmerkelijk is dat banken en pensioenfondsen, die voor vele miljarden geïnvesteerd zijn in kantoorgebouwen, vooralsnog weigeren af te boeken op de lege gebouwen. Dit terwijl de lege kantoorruimte alleen maar zal groeien de komende jaren.

Makelaar Eric de Clercq Zubli: "Als de overheid niets doet groeien wij van zeven miljoen vierkante meter leegstand binnen vijf jaar naar 10 à 15 miljoen vierkante meter. Het probleem wordt alleen maar vervelender."


'Zeepbel kantorenmarkt volgende crisis'