'3D-films veroorzaken hoofdpijn en zichtproblemen'

3D-films zijn niet bevorderlijk voor de filmbeleving. Ze wekken geen intensere emoties op dan de normale 2D-projectie, laten geen diepere indrukken achter en veroorzaken bovendien hoofdpijn en gezichtsproblemen. Dat blijkt uit psychologisch onderzoek aan de California State University, schrijft de Britse krant The Guardian.

"Alles bij elkaar genomen zou je kunnen zeggen dat 3D-projectie de kans op kleine irritaties vergroot", zegt professor L. Mark Carrier, leider van het onderzoek. Volgens Carrier hebben kijkers van 3D-films tijdens en na de voorstelling een grotere kans op hoofdpijn, oogkramp en problemen met focussen.

In totaal werden vierhonderd mensen betrokken bij het onderzoek. Ze keken naar een 2D- of 3D-versie van Clash of the Titans, Alice in Wonderland of How to Train Your Dragon. Daarna werd hen gevraagd de films te beoordelen op basis van het beleefde plezier en de opgewekte emoties.

"Velen van ons waren van tevoren erg enthousiast over 3D-film", zegt Carrier. "Maar helaas waren de herinneringen aan de 3D-films helemaal niet intenser dan bij het publiek van de 2D-versie. Dat is een bedroevende conclusie."

Het Amerikaanse onderzoek is koren op de molen van critici van 3D-films. Die beweren dat 3D-film een hype is die vlug zal verdwijnen en slechts geldklopperij is van filmproducenten en bioscopen.

Voorstanders van 3D-films, zoals filmmakers James Cameron (Avatar) en Peter Jackson (The Lord of the Rings), zijn juist van mening dat 3D geen speerpunt hoeft te zijn van toekomstige films. Volgens hen moet 3D een onderdeel zijn van de filmbeleving dat de kijker niet afleidt.

"Ik hoop dat het publiek het binnenkort niet meer merkt als het een 3D-voorstelling bekijkt", zei Jackson, coproducent van de in oktober te verschijnen 3D-animatiefilm The Adventures of Tintin, vorige maand al. "Dan pas is 3D een hulpmiddel bij het film kijken en niet de hoofdreden om een film te gaan zien."

Jackson hoopt ook dat de kaartprijzen van 2D- en 3D-voorstellingen naar elkaar toe groeien. Daarmee zou geen sprake meer zijn van geldklopperij.