Twee derde Nederlanders vreest 'Engelse' rellen

Twee op de drie Nederlanders denken dat rellen zoals in Engeland ook in Nederland mogelijk zijn. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. Een kwart denkt dat dergelijke rellen hier onwaarschijnlijk zijn.

Bijna de helft van de mensen gaat ervan uit dat de situatie voor jongeren in Engeland slechter is dan in Nederland. Ongeveer een kwart heeft daar geen mening over.

De meeste mensen zien fors politieoptreden als enige remedie tegen de relschoppers. Bijna acht op de tien mensen zien het als dé oplossing. Onder met name aanhangers van VVD en PVV loopt dat op tot bijna negen op de tien. GroenLinksers zijn minder stellig, maar ook 51 procent van hen staat achter een harde aanpak.

Vooral de kiezers van linkse partijen zien de Britse overheid als medeschuldige voor de rellen. Een meerderheid van hen vindt dat er niet genoeg is gedaan voor kansarme jongeren. De meeste aanhangers van CDA, VVD en PVV zijn het daar niet mee eens.

Bij de rellen in Londen en andere Engelse steden zijn vijf mensen om het leven gekomen. In totaal zijn meer dan vijftienhonderd mensen aangehouden voor betrokkenheid bij de rellen en plunderingen. Inmiddels is de rust weer enigszins weergekeerd.