China test eerste vliegdekschip

Het eerste vliegdekschip in bezit van China heeft woensdag het ruime sop gekozen voor enkele oefeningen op zee. Het schip, een opgekalefaterd vaartuig van Sovjetmakelij, is bedoeld voor onderzoek en trainingen, zegt Peking. Het is de bedoeling dat op Chinese scheepswerven nog drie soortgelijke vliegdekschepen worden gebouwd.

"Als grote economie moet China enerzijds meer verantwoordelijkheid voor de wereld op zich nemen en anderzijds nieuwe veiligheidsbelangen waarborgen. Onder deze omstandigheden moet de Chinese zeemacht eveneens groeien", zei Wang Shaopu, directeur van Centrum voor Pan-Pacifische Studies van de Universiteit van Shanghai.

Details over de eerste zeereis van het vliegdekschip werden strikt geheimgehouden. Het 91 meter lange vaartuig vertrok uit de haven van Dalian, in het noordoosten van het land, en werd aan het oog van eventuele toeschouwers onttrokken door een dichte mist. De oefeningen staan in het teken van het testen van het voortstuwinssysteem.

De mariene ambities van China zijn te herleiden tot de aanspraak die het land maakt op gebieden rond Taiwan en in de Zuid-Chinese Zee. Anticiperend op de dreiging die van de nieuwe zeemacht China uitgaat, heeft Taiwan raketten ontwikkeld die in staat zijn vliegdekschepen uit te schakelen.