'Harry Potter' was bang voor slotscène

Als je het laatste deel in de Harry Potter-reeks nog wil zien moet je dit artikel niet lezen, het bevat namelijk spoilers. Daniel Radcliffe zag erg op tegen de slotscène van Harry Potter and the Deathly Hallows part 2. 

De filmmakers zagen het meeste op tegen de epiloog van de film. Hoewel er geen wild gevecht of zelfs magie in zit, boezemde de paar minuten durende dialoog angst in bij de acteurs en crew. Voor Daniel was het zelfs reden om te zeggen dat hij liever niet mee wilde doen in het afsluitende stukje film.

Het gaat namelijk over Harry, Ron en Hermione die 19 jaar later samen met hun kinderen bij platform 9-3/4 op King's Cross Station in London staan. Hun kinderen zullen vanaf daar met de trein naar Hogwarts reizen om te beginnen aan hun opleiding tot wizards.

Voor deze scène moesten de acteurs natuurlijk 19 jaar ouder gemaakt worden om geloofwaardig over te komen als zij de oudere versie van zichzelf spelen. Vooral Daniel Radcliffe zag het niet zitten. "Ik denk dat het het beste is om oudere acteurs te gebruiken en dat ze ons gewoon buiten de scène moeten laten. We moeten doen wat het mooiste lijkt. Het is te belangrijk om het einde van de film goed te doen", aldus Daniel Radcliffe twee jaar geleden. Producer David Heyman vond dat drie vreemden nooit de laatste regels tekst van de film goed over konden brengen. "Na alles wat we doorgemaakt hebben met deze karakters is het noodzakelijk dat zij het zelf tot een goed einde brengen."

Nadat enkele foto's van de set gelekt waren in de media kwam er toch wel kritiek van de fans. Zo zou Harry lijken op iemand van tegen de 50 en zou Hermione zelfs helemaal niet ouder lijken. Rons voorhoofd was veel te groot en zou erg uitsteken. Rupter Grint (de acteur die Ron speelt) deelde die mening ook en zei tegenover MTV dat hij leek op een mix tussen Ron en Donald Trump. "Die beelden achtervolgen me nog steeds."

Ook Heyman vond Rupert niet echt geslaagd, "Hij leek wel 75 jaar oud met die driedubbele kin en dikke buik. Het leek alsof hij echt 'genoten' had van het leven. Na de opnames bleek dat het zelfs met nabewerking niet goed genoeg was. De acteurs leken nog niet voldoende verouderd. Bijkomend probleem waren de ongemakken van het filmen op een druk station. Iedere paar minuten kwam er wel trein aan op het station wat het onmogelijk maakte om goed te kunnen filmen.

De producers besloten om alle acteurs voor de laatste scène terug te roepen om alles nog een keer te doen in een studio. Ze kozen een andere tactiek en richte zich meer op echte make-up en minder op computerwerk. Volgens zevenvoudig Oscarwinnaar Rick Baker is er niets moeilijker dan een menselijk gezicht. "Doordat we hun gezichten zo goed kennen zien we elk detail. Het is niet moeilijk om aliens of andere dingen te maken, maar een gezicht beoordelen mensen op een andere manier."

Daniel was nadat de laatste opnames klaar waren in mei 2010 van mening dat ze geslaagd waren in de uitdaging om het tot een goed einde te brengen. Daniel kreeg een valse haarlijn en rubberen prothese op zijn kin om een stevige kaaklijn op te zetten. "We wilden niet dat het teveel zou afleiden en ik denk dat het ons gelukt is. Voor de close-up hebben we wel wat digitale nabewerking nodig gehad. Als je uren met die dingen op je gezicht staat, ziet het er in close-ups niet zo mooi meer uit. Het is natuurlijk ook een uitdaging om iemand 20 jaar ouder te laten lijken als hun gezicht nog aan het veranderen is. Al met al denk ik dat het er fantastisch uitzag en ik denk dat ik er ook daadwerkelijk zo uit zal zien in detoekomst."

"Het was een enorm verschil, we kregen nu wel waar weer naar zochten. De intimiteit van de scène was precies goed. Het was echt een uitdaging voor de jonge acteurs, het was echt niet makkelijk", aldus producer Heyman. "Het was heel aangenaam omdat ik vond dat er een intieme sfeer heerste. Het was een gevoel van afsluiting, het was een nieuw begin en een einde. Er zijn verschillende avonturen voor deze acteurs en voor ons allemaal. Maar we hebben het einde samen gehaald."