Wilders wil op werkbezoek naar Helmond

Geert Wilders wil snel op werkbezoek naar Helmond om de bewoners die lijden onder de overlast van Marokkaanse jongeren, te steunen. Dat laat de PVV-leider maandag weten via Twitter. Ook de PvdA is bezorgd. Het kabinet moet ingrijpen om verdere escalatie te voorkomen, vindt de grootste oppositiepartij.

Aanleiding voor de politieke reacties is een verslag van Arnold Karskens in De Pers. De oorlogsverslaggever sprak met verschillende omwonenden die een boekje opendeden over de intimidatie en terreur van de Marokkaanse jeugd. De bewoners overwegen om het heft in eigen hand te nemen en een eigen knokploeg op te richten, omdat de politie niets zou doen.

Wilders spreekt van een 'schokkend verslag' over de Marokkaanse straatterreur. "Ik wil er snel op werkbezoek om bewoners te steunen", liet hij dinsdag weten.

De PvdA heeft naar aanleiding van het bericht opheldering gevraagd aan de ministers van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA). De partij wil weten hoe groot het probleem is en wat het kabinet ertegen gaat doen.

Vragenstellers Ahmed Marcouch en Martijn van Dam begrijpen dat bewoners overwegen het recht in eigen hand te nemen. Het formeren van een knokploeg is enerzijds ongewenst, maar kan anderzijds ook een 'begrijpelijke uiting' zijn van de 'machteloze woede' van geterroriseerde bewoners.

Volgens Helmond gaat het om oud nieuws. De 'problematiek' dateert van enkele maanden geleden, laat de gemeente in een persverklaring weten. De afgelopen tijd is het 'rustig' geweest en zijn er 'nauwelijks' meldingen binnengekomen van overlast. De gemeente heeft de overlastgevers verder 'goed op het netvlies'. "De situatie blijft onder onze aandacht."

Bij de aanpak van deze groep is een 'juiste balans tussen preventie en repressie' van groot belang. Verder vindt de gemeente het belangrijk dat alle inwoners met 'elkaar in gesprek' blijven. "Zij die overlast veroorzaken, maar zeker ook zij die overlast ervaren."