Rellen in Groot-Brittannië: dag 4

De rellen in Londen en andere steden in Groot-Brittannië zijn de vierde dag ingegaan. De eerste dode is inmiddels gemeld, een man die in de nacht van maandag op dinsdag in de wijk Croydon werd neergeschoten, is aan zijn verwondingen overleden. Dat meldt de BBC naar aanleiding van informatie van de Londense politie.

Relschoppers maken veelvuldig gebruik van internet en mobiele telefonie om hun acties te 'coördineren'. Er gaan stemmen op om het BlackBerry Messaging-systeem, het zogenaamde pingen, te blokkeren, maar daar is nog geen uitsluitsel over. Ook anderen gebruiken het internet om hun zaak kracht bij te zetten, zo heeft de politie op Flickr foto's van relschoppers staan, zodat burgers daar een blik op kunnen werpen in de hoop dat relschoppers herkend worden. De website Catchalooter plaatst zo veel mogelijk foto's op hun website en is ook via Twitter zeer actief. Burgers proberen via deze site zo veel mogelijk relschoppers te identificeren.

Premier Cameron sprak dinsdagochtend in een korte toespraak zijn afschuw uit over de huidige chaos. Hij zei dat er snelrecht zal worden toegepast, dat het aantal politieagenten in Londen omhoog gaat van ongeveer 6000 naar 16.000 dinsdagavond en dat de politie harder zal gaan optreden. De druk op de Britse regering om het gebruik van waterkanonnen toe te staan neemt toe. Onder anderen oud-burgemeester van Londen, Ken Livingston pleit hiervoor, maar de minister van Binnenlandse Zaken Theresa May ziet daar vooralsnog geen heil in. Er zou ook nog geen noodzaak zijn om het leger in te zetten.

Ook burgers nemen zelf initiatieven om iets aan de situatie te doen. Zo zijn er burgers die via Twitter en andere sociale media oproepen tot opruimacties, om zo de straten weer schoon te krijgen. De Turkse gemeenschap in Londen heeft burgerwachten opgericht die hun wijken en winkels moeten beschermen tegen plunderaars en relschoppers.

Update 15.13 uur
Het aantal arrestaties staat momenteel op 525. Uit Libië zijn steunbetuigingen gekomen, de staatszender Al Jamahiryah gaf aan trots te zijn op de relschoppers en heeft solidariteitsdemonstraties in eigen land aangekondigd. Ook Iran probeert een graantje mee te pikken, de woordvoerder van Iraanse parlement zegt bang te zijn voor mensenrechtenschendingen. Hij heeft de Britse overheid opgeroepen niet te hard op te treden tegen de demonstranten en wil zelfs mensenrechten-inspecteurs naar Londen sturen.

Update 16.25 uur
Reacties komen binnen zowel van tegenstanders als van voorstanders van de rellen. Eerder op de dag twitterde voetballer Wayne Rooney: "Deze rellen zijn idioot. Waarom zouden mensen dit hun eigen land aandoen. Hun eigen stad. Dit is beschamend voor ons land, stop alsjeblieft."  

Ook Brits europarlementariër Nigel Farrage is niet te spreken over de gang van zaken. Hij vindt het optreden van de autoriteiten bijzonder slap en zegt dat het toch echt tijd is om het leger in te zetten. In interviews laten voorstanders vooral hun goedkeuring blijken. Zo zegt een jongedame tegen de BBC dat het een kwestie van actie en reactie is, "Jullie hebben geen respect voor ons, dus wij hebben geen respect voor jullie'. In een ander geluidsfragment is te horen dat twee dames zeer blij zijn met de gang van zaken. "Ik werd gek. Het was helemaal te gek". Op de vraag van de journalist of het dinsdagnacht weer los gaat zegt een van de twee: "Hopelijk, absoluut". Ze geeft ook aan dat het haar te doen is om 'te laten zien dat we kunnen doen wat we willen'. Haar acties zijn gericht tegen de 'rijken', de mensen met geld en eigen bedrijven.

Het restaurant van tv-kok Jamie Oliver in Birmingham is ook bezocht door plunderaars. Olivier twitterde: "Mijn liefde en gedachten zijn bij hen die getroffen zijn door deze rellen en alle mensen die erin moeten werken... Wees veilig...
Helaas zijn de ruiten van mijn restaurant in Birmingham ingeslagen. Het hele gebied is dicht. Het kan niet open, werknemers en klanten zijn veilig! Gelukkig!
"

Intussen lijkt de spanning weer op te lopen. Geruchten op Twitter gaan dat er weer afspraken gemaakt worden om later vandaag met zijn allen de straat op te gaan en de plunderingen voort te zetten. De politie staat paraat.

Update 16.57 uur
De weblog van BlackBerry is gehackt. Hacker TriCk van 'TeaMp0isoN' heeft een boodschap geplaatst waarin hij eist dat RIM geen assistentie verleent aan de Britse politie bij de bestrijding van de onlusten. Als reden geeft hij op dat 'anders onschuldigen, die toevallig op de verkeerde plek op het verkeerde tijdstip waren' ook door de politie aangepakt worden. De hacker zegt in het bezit te zijn van adresgegevens van medewerkers van RIM en dreigt die gegevens door te spelen naar de relschoppers als RIM de politie helpt. De blog is inmiddels offline gehaald.

Volg ook de discussies op het forum over de gang van zaken.