VS verliest AAA-rating van Standard & Poor's

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's heeft de rating van de VS een tand omlaag geschroefd: van AAA naar AA+. Dat kan het vertrouwen op de beurzen verder schaden. De Amerikaanse regering stelt echter dat S&P een rekenfout heeft gemaakt.

Het is de eerste keer in de geschiedenis dat het bureau de kredietwaardigheid van de grootste economie ter wereld niet langer de hoogst mogelijke status geeft. Volgens S&P is de verlaging het gevolg van onvoldoende solide plannen om de Amerikaanse staatsschuld en het begrotingstekort terug te dringen. Het verlies van S&P's AAA-rating kan de stemming verder versomberen op de beurzen, die de afgelopen week toch al zwaar onder druk stonden.

Onmiddellijk na het bekend worden van de afwaardering op vrijdagavond lokale tijd, reageerde het Amerikaanse ministerie van Financiën met de beschuldiging dat de kredietbeoordelaar een rekenblunder ter waarde van 2 biljoen (2.000 miljard) dollar had gemaakt. S&P gaf de fout later toe, maar zei ook dat deze geen invloed op de algehele beoordeling heeft.

Schuldklok VS, februari 2010 (bron: Flickr, foto: John Seb Barber [http://www.flickr.com/photos/johnseb], licentie: CC BY)De kredietbeoordelaar waarschuwt dat het de waardering van Amerikaanse staatsobligaties binnen twee jaar mogelijk nog een stap verlaagt, naar AA. Een lagere waardering betekent in de regel dat er meer rente over leningen zal moeten worden betaald.

S&P stelt in zijn rapport dat de nieuwe rating de verzwakte stabiliteit en lagere voorspelbaarheid van Amerikaans beleid weerspiegelt, tegen de achtergrond van fiscale en economische uitdagingen. Daarmee doelt het bedrijf op het maandenlange gesteggel tussen de Democraten en Republikeinen om tot bezuinigingen bij een wet voor de verhoging van het schuldplafond te komen.

Beide partijen krijgen een veeg uit de pan in het rapport. De Republikeinen omdat ze pertinent tegen nieuwe belastingen zijn en er dus geen nieuwe inkomsten in de wet zitten, en de Democraten omdat ze het dure zorgprogramma Medicare slechts marginaal hebben willen wijzigen.

De belangrijkste concurrent van Standard & Poor's, Moody's, gaf overigens eerder al aan dat het de rating van de VS vooralsnog op AAA zal laten staan.

Capitol te Washington 
Capitol te Washington DC (bron: WIkimedia, foto: David Iliff, licentie: CC BY-SA)