Extra controles gifspuitende boeren

Boeren die in augustus en september hun akkers besproeien met 'gewasbeschermingsmiddelen' kunnen rekenen op onaangekondigd bezoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Controleurs gaan tijdens het 'spuitseizoen' weer intensieve controles uitvoeren, laat de VWA dinsdag weten.

Extra aandacht hebben de controleurs voor de manier waarop in de buurt van sloten wordt gespoten. Bij slootranden wordt nog te vaak vergeten 'milieuvriendelijk' te spuiten, waardoor schadelijke stoffen in het oppervlaktewater terecht kunnen komen.

Uit controles van de afgelopen maanden blijkt dat de manier waarop wordt gespoten in de buurt van het water nog 'veel te wensen' overlaat. Slechts twee derde van de ondernemers doet dit volgens het boekje. Op de akkers houdt negentig procent van de boeren zich aan de regels voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

De onaangekondigde controles vinden plaats op het moment dat de boeren in de weer zijn met de middelen. De controleurs doen dit zowel met inspectievluchten als met gerichte inspecties ter plaatse.


Extra controles gifspuitende boeren (Foto: Novum)