Mandy Pijnenburg onderweg naar Nederland

De Tilburgse Mandy Pijnenburg arriveert dinsdag in Nederland. De 23-jarige die vijf jaar vastzat in de Dominicaanse Republiek voor het smokkelen van 20 kilo cocaïne heeft maandag het vliegtuig gepakt, zei een woordvoerder van het Steunpunt Huiselijk Geweld Midden-Brabant tegen Omroep Brabant.

Pijnenburg is 24 juli al vrijgekomen, maar daar is geen ruchtbaarheid aan gegeven. Ze is eerst ergens beveiligd ondergebracht waarna de nodige procedures met onder meer de immigratiedienst zijn doorlopen, zei de woordvoerder. "We hebben de veiligheid laten prevaleren."

De Tilburgse had zaterdag al het vliegtuig moeten pakken, maar door een communicatieprobleem ging dat niet door. Dat was volgens de woordvoerder een grote teleurstelling voor Pijnenburg, die al een zware week achter de rug had omdat ze ziek was geworden.

Het steunpunt is sinds een jaar betrokken bij de voorbereiding van de terugkeer en de organisatie van de hulpverlening voor Pijnenburg. "Het meisje dat werd aangehouden is niet de Mandy die terugkomt", zei de woordvoerder. "Zij heeft de komende tijd nog begeleiding nodig."

Pijnenburg werd in 2006 betrapt op drugssmokkel en kreeg aanvankelijk 10 jaar cel. Dit werd later verlaagd naar 5 jaar omdat loverboys haar tot de smokkel hadden gedwongen. Deze mannen kregen in Nederland straffen tot 3,5 jaar cel voor betrokkenheid bij een drugstransport en loverboypraktijken.