Pechtold: Rutte moet reageren op uitspraken Wilders

Premier Mark Rutte (VVD) moet reageren op de uitspraak van PVV-leider Geert Wilders dat moskeeën 'haatpaleizen' zijn. Dat stelt D66-leider Alexander Pechtold dinsdag in de Volkskrant.

Het is volgens hem de tweede keer sinds het aantreden van het kabinet dat Wilders 'discriminerende retoriek' bezigt. "Eerst het islamitisch stemvee, nu dit. Waar is de minister-president? Je kunt niet dag in dan uit politiek afhankelijk zijn van iemand zonder dat je in de scherpste bewoordingen afstand neemt van dit soort uitspraken."

Na de aanslagen van de Noor Anders Behring Breivik bleek dat hij in zijn manifest meerdere keren naar de PVV-leider verwijst. Diverse critici riepen Wilders op duidelijker afstand te nemen van de daden van Breivik.

Wilders vindt dat hem niets te verwijten valt en haalde maandag in De Telegraaf hard uit naar 'links', dat de aanslagen zou aangrijpen om met de PVV af te rekenen en er met een 'bijna ziekelijke gretigheid' flink op los zou demoniseren.

Moskeeën noemde hij in het artikel haatpaleizen. Ook wees hij erop dat hij in juni niet schuldig is bevonden aan groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie.

Wilders heeft volgens Pechtold de afgelopen vijf jaar 'aan de lopende band oorlogsretoriek en doemscenario's over ons uitgestort'. Hij verwijst onder meer naar het voorstel om overlastgevers door de knieën te schieten. "Natuurlijk hoeft hij zich niet te verantwoorden voor Breiviks daden, maar wel voor het klimaat."

Politici zouden er zelf voor moeten zorgen dat mensen als Breivik hen niet kunnen misbruiken, 'bijvoorbeeld door het achterwege laten van die geweldsretoriek'.

Ook wijst Pechtold erop dat Wilders hem in 2009 verantwoordelijk heeft gehouden voor het klimaat waarin hij wordt bedreigd. "Maar hij wil zelf nergens op aangesproken worden." Rutte kan volgens hem niet blijven zeggen dat Wilders slechts een gedoogpartner is en dat hij er verder niets mee te maken heeft. : Dan vraag ik me zo langzamerhand af wie wie aan het gedogen is."