Internetarchivaris wil alle boeken in archief

De oprichter van Internet Archive, een vindplaats voor alle webpagina's die sinds 1996 hebben bestaan, is een boekenarchief aan het aanleggen. Brewster Kahle wil van elk boek dat ooit is gepubliceerd een papieren kopie opslaan.

De werken worden opgeborgen in grote containers, waar per stuk ongeveer veertigduizend boeken in passen. Tot nu toe heeft de 50-jarige Kahle vijfhonderdduizend boeken verzameld. Hij denkt ruimte te hebben voor ongeveer een miljoen boeken en gaat ervan uit dat het zal lukken uiteindelijk tien miljoen boeken in het archief op te nemen. Kahle gaat er niet van uit dat hij alle boeken die ooit gepubliceerd zijn zal binnenkrijgen.

"We willen zien dat boeken voor altijd leven", zegt de internetpionier over het initiatief. "Boeken blijven een rol spelen." De boeken die tot nu toe binnenkwamen, van Moby Dick tot Costa Rica voor Dummies, worden stuk voor stuk opgenomen in een database, waar ze makkelijk kunnen worden opgezocht.

Het boekenproject is niet bedoeld als bibliotheek waar mensen regelmatig boeken kunnen lenen. Het is vergelijkbaar met de Wereldzaadbank op Spitsbergen. Daar liggen zaden opgeslagen van zo veel mogelijk gewassen ter wereld. Net als de zaden moeten de boeken fungeren als 'back-up', mocht er bijvoorbeeld ooit getwijfeld worden aan de waarheidsgetrouwheid van de elektronische uitgave van een boek.


Internetarchivaris wil alle boeken in archief (Foto: Novum)