Kabinet: bijdrage bank aan depositogarantie vooraf

Het kabinet wil de financiering van het depositogarantiestelsel veranderen. Vanaf 1 juli 2012 moeten banken elk kwartaal een storting doen in een fonds voor de depositogarantie. Het kabinet maakte het besluit hierover maandag bekend.

In het depositogarantiestelsel worden bedragen op een spaarrekening tot honderdduizend euro gegarandeerd. Gaat een bank failliet, dan wordt het spaarbedrag toch uitgekeerd. Momenteel worden deze kosten achteraf betaald door de banken die niet failliet zijn gegaan.

De kredietcrisis heeft volgens het kabinet duidelijk gemaakt dat dit systeem niet goed werkt. Door elk kwartaal te storten worden de bijdragen van banken meer verspreid. Hoe gezonder een bank is, hoe lager de bijdrage van de bank zal zijn.

Bovendien is door de wijziging het garantiesysteem niet meer gratis. Ook een bank die failliet gaat, heeft dan door elk kwartaal een storting te doen zelf bijgedragen aan de vergoeding aan de spaarders.

Per 1 juli 2012 moet de nieuwe wet ingaan. In de tien jaar daarna moet het fonds zijn opgebouwd tot één procent van het totale bedrag aan gegarandeerde deposito's. Dat komt nu overeen met vier miljard euro. Mocht het bedrag bij een faillissement niet hoog genoeg zijn, dat wordt het bedrag volgens het huidige systeem aangevuld.

Het kabinet heeft banken uitgenodigd op het besluit te reageren.