[F1] Uitslag Grand Prix van Hongarije

Jenson Button heeft de Grand Prix van Hongarije op zijn naam geschreven. De McLaren-coureur bleef op de Hungaroring klassementsleider Sebastian Vettel en Fernando Alonso voor.

De race op de Hungaroring ging van start op een licht natte baan. De coureurs besloten dan ook op op de intermediates van start te gaan. Sebastian Vettel begon vanaf de eerste plaats. De beste start was voor Vettel, voor Lewis Hamilton, Jenson Button, Nico Rosberg, Michael Schumacher, Fernando Alonso en Felipe Massa. Opvallend was dat het hele veld goed weg kwam.

Alonso pakte aan het eind van de eerste ronde de vijfde plaats van Schumacher af. Het gebrek aan tractie was duidelijk zichtbaar omdat zowel Hamilton als Vettel zelfs even zijwaarts gingen. Alonso passeerde ook Rosberg voor plaats vier, terwijl Massa Schumacher inhaalde voor de zesde stek. Het leek er op dat Vettel geen grip kon vinden, want het veld bleef in de eerste ronden goed bijeen en Hamilton viel de Duitser aan, maar kwam er niet voorbij. Alonso viel in de derde ronde Button aan, maar ging wijd en verloor weer een plaats aan Rosberg.

Vettel ging na vijf ronden iets te wijd bij bocht twee in de derde ronde en verloor zijn eerste plaats aan Hamilton en kreeg meteen bezoek van Button. Hamilton sloeg meteen een gat met Vettel van ruim drie seconden. Alonso worstelde nog steeds met grip en kwam Rosberg niet voorbij. De baan droogde langzaam op, maar na acht ronden was nog geen coureur binnengekomen voor een pitstop. Massa maakte na acht ronden een fout, waardoor hij in bocht twee de muur schampte en terugviel naar plaats negen. Alonso had zich bevrijd van Rosberg.

Na ruim tien ronden kwamen de coureurs binnen voor droogweerbanden. Na veertien ronden leidde Hamilton, voor Button die Vettel passeerde. Hierachter haalde Webber Alonso in voor plaats vier. Beide inhaalacties kwamen doordat Button en Webber hun banden al op temperatuur hadden en zo sneller konden rijden. Pastor Maldonando (Williams) kreeg een drive-through vanwege te snel rijden in de pitstraat.

Her en der op de baan ontstonden na ruim een kwart van de race spannende gevechten. Opvallend was bijvoorbeeld dat Heikki Kovalainen rondenlang op plaats vijftien reed en onder meer Nick Heidfeld en Adrian Sutil achter zich wist te houden. Massa zat voor plaats acht klem achter Schumacher. Vooraan bouwde Hamilton een voorsprong op Button en Vettel op. Jarno Trulli was met een olielek aan de kant komen te staan, even later gevolgd door Heidfeld die met een brandende Renault de pits uit kwam rijden. Later bleek dat een deel van de motoronderdelen naar buiten was gekomen.

Veel rijders kwamen meteen naar binnen voor nieuwe banden, om zo te proberen naar voren te komen. Schumacher viel door onbekende reden uit. Na dertig van de zeventig ronden was de stand: Hamilton, Button, Vettel, Webber, Alonso, Kobayashi, Massa, Rosberg, Di Resta en Barrichello. Het verschil tussen de top vijf bedroeg achttien seconden.

Opvallend was dat Alonso na 36 ronden weer naar binnen kwam voor nieuwe banden. Ferrari kwam eerder naar buiten om zo te proberen Webber in te halen. Red Bull haalde de Australiër enkele ronden later binnen, maar hij kwam ruim achter Alonso weer naar buiten. De anderen stopten ook, waardoor Hamilton leidde voor Button, Alonso, Vettel en Webber. Button, Vettel en Webber stonden op harder rubber dan Hamilton en Alonso. Vettel had nieuwere banden, waardoor hij na 45 ronden Alonso voor de eerste bocht weer in kon halen.

Na 48 ronden begon het licht te regenen, waarbij Hamilton verrast werd en na een spin de eerste plaats overdroeg aan Button. Hierdoor schoof de top drie in elkaar. Alonso wisselde meteen naar de hardere banden, waardoor hij ruim achter Webber weer als vijfde naar buiten kwam. Omdat Hamilton met de zachte banden meer grip had kon hij de eerste plaats weer overnemen, omdat Button in bocht twee wijd ging. Nog in dezelfde ronde wisselden de twee weer van positie. De regen verhevigde iets na ruim vijftig ronden, waardoor een aantal rijders naar intermediates gingen.

Voor Webber en Hamilton bleek dit een foute keuze te zijn, omdat de regen stopte en de slicks sneller bleken te zijn. Voor Hamilton stapelden de problemen zich op, omdat hij een drive-through kreeg vanwege zijn spin, waarbij hij Paul di Resta van de baan af dwong. Hierdoor was de stand na 56 ronden: Button, Vettel, Alonso, Massa, Webber, Hamilton, Kobayashi, Buemi, Di Resta en Alguersuari.

Webber en Hamilton passeerden Massa snel, waardoor de Braziliaan weer zesde kwam te liggen. Alonso spinde in de 58e ronde, waardoor hij enkele seconden verloor. Voor plaats zeven ontstond een gevecht tussen vijf rijders, waarbij Di Resta de zevende plaats van Kobayashi afpakte. De Japanner verloor nog enkele plaatsen, waardoor punten halen lastig voor hem werd. Hamilton profiteerde van het gevecht door de vierde plaats van Webber af te snoepen.

Na zeventig ronden op de Hungaroring werd Button als eerste afgevlagd voor Vettel en Alonso. Vierde werd Hamilton, voor Webber, Massa, Di Resta, Buemi, Rosberg en Alguersuari. Opvallend aan de zege is dat de Brit hier vijf jaar geleden zijn eerste Grand Prix-zege boekte en dit jaar in zijn 200e race weer.

Uitslag race

Pos. Rijder Team Tijd
1 Jenson Button McLaren 1:46:42.337
2 Sebastian Vettel Red Bull +3.588
3 Fernando Alonso Ferrari +19.819
4 Lewis Hamilton McLaren +48.338
5 Mark Webber Red Bull +49.742
6 Felipe Massa Ferrari +83.176
7 Paul di Resta Force India +1 Ronde
8 Sebastien Buemi Toro Rosso +1 Ronde
9 Nico Rosberg Mercedes +1 Ronde
10 Jaime Alguersuari Toro Rosso +1 Ronde
11 Kamui Kobayashi Sauber +1 Ronde
12 Vitaly Petrov Lotus Renault +1 Ronde
13 Rubens Barrichello Williams +2 Ronden
14 Adrian Sutil Force India +2 Ronden
15 Sergio Perez Sauber +2 Ronden
16 Pastor Maldonado Williams +2 Ronden
17 Timo Glock Virgin +4 Ronden
18 Daniel Ricciardo HRT +4 Ronden
19 Jerome d'Ambrosio Virgin +5 Ronden
20 Vitantonio Liuzzi HRT +5 Ronden
DNF Heikki Kovalainen Team Lotus +15 Ronden
DNF Michael Schumacher Mercedes +44 Ronden
DNF Nick Heidfeld Lotus Renault +47 Ronden
DNF Jarno Trulli Team Lotus +53 Ronden


Voorlopige stand bij de coureurs

Pos. Rijder Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 234
2 Mark Webber Red Bull 149
3 Lewis Hamilton McLaren 146
4 Fernando Alonso Ferrari 145
5 Jenson Button McLaren 134
6 Felipe Massa Ferrari 70
7 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 48
8 Nick Heidfeld Renault 34
9 Vitaly Petrov Renault 32
10 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 32
11 Kamui Kobayashi Sauber 27
12 Adrian Sutil Force India F1 18
13 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso 12
14 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 10
15 Sergio Perez Sauber 8
16 Paul di Resta Force India F1 8
17 Rubens Barrichello Williams 4
18 Pedro de la Rosa Sauber 0
19 Jarno Trulli Team Lotus 0
20 Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team 0
21 Pastor Maldonado Williams 0
22 Jerome d'Ambrosio Virgin Racing 0
23 Heikki Kovalainen Team Lotus 0
24 Timo Glock Virgin Racing 0
25 Narain Karthikeyan HRT F1 Team 0
26 Daniel Ricciardo HRT F1 Team 0
27 Karun Chandhok Team Lotus 0


Voorlopige stand bij de constructeurs

Pos. Team Punten
1 Red Bull 383
2 McLaren 280
3 Ferrari 215
4 Mercedes Grand Prix 80
5 Renault 66
6 Sauber 35
7 Force India F1 26
8 Scuderia Toro Rosso 22
9 Williams 4
10 Team Lotus 0
11 HRT F1 Team 0
12 Virgin Racing 0