Chip moet boerenzwaluwen beschermen

De Vogelbescherming heeft de afgelopen weken vijftig boerenzwaluwen voorzien van een elektronische chip op hun rug, een zogeheten geolocator. Hiermee wil de organisatie de exacte trekroute en overwinteringsplaatsen van deze vogel vastleggen. Die informatie is nodig om de pleisterplaatsen van de vogels beter te beschermen.

Het aantal boerenzwaluwen gaat namelijk hard achteruit, meldt de natuurorganisatie vrijdag via natuurbericht.nl. De boerenzwaluw is een van de bekendste trekvogels. Ze overwinteren ten zuiden van de Sahara, maar het is onduidelijk waar precies. Onderzoek met het 'ringen' van de vogels heeft dat niet duidelijk kunnen maken.

De half miljoen Nederlandse boerenzwaluwen die de afgelopen honderd jaar zijn geringd, hebben slechts tachtig terugmeldingen uit Afrika opgeleverd. Dat is te weinig om de vogel goed te kunnen beschermen.

De geolocator is een vederlichte elektronische chip die twee keer per dag de exacte locatie opslaat waar de boerenzwaluw zich bevindt. Als de vogels volgend voorjaar terugvliegen naar Neerland, kunnen de chips worden uitgelezen.

Dan wordt duidelijk waar de vogels op hun trektocht exact 'bijtanken' en verblijven. Deze pleisterplaatsen kunnen dan met hulp van plaatselijke natuurorganisaties worden beschermd. Ook andere trekvogels kunnen daarvan profiteren.