EU vreest voor navolgers aanslagen Noorwegen

Er is een mogelijkheid dat de aanslagen van 22 juli in Noorwegen leiden tot navolgers. Dat heeft Tim Jones, adviseur van de Europese Unie op het gebied van terreurbestrijding, donderdag gezegd.

"Er is overduidelijk een groot risico dat iemand gaat proberen een vergelijkbare aanslag te plegen of om de aanslag na te doen, of als een manier om steun te betuigen", aldus Jones. De manier waarop een dergelijke aanslag wordt voorbereid en waar deze zou plaatsvinden, bepaalt 'of het op te merken is'.

Jones sprak tijdens een bijeenkomst van de EU in Brussel over contraterrorisme die na de aanslagen in Noorwegen werd georganiseerd. Ook Noorse afgevaardigden namen deel aan het overleg om EU-functionarissen op de hoogte te brengen en nieuwe technieken te verzinnen om aanslagen in de toekomst te voorkomen. De afgevaardigden waren het er over eens dat de aanslagen niet voorkomen hadden kunnen worden.

De deelnemers aan het overleg hebben afgesproken dat informatie sneller moet worden gedeeld en dat er meer onderzoek moet worden gedaan naar wat nu precies leidt tot radicalisering en het gebruik van geweld. Bovendien werkt de EU aan een systeem waarmee zaken die mogelijk een voorbode van een aanslag kunnen zijn in de gaten kunnen worden gehouden. Een voorbeeld daarvan is kunstmest, dat kan worden gebruikt voor het maken van een bom.

Europol, de Europese politieorganisatie, verklaarde tevens donderdag dat het met de politiechefs van Noorwegen, Denemarken, Finland, Duitsland, Polen, Zweden en Groot-Brittannië overeenstemming heeft bereikt over het uitbreiden van het team dat gaat helpen bij het vaststellen van de mate van niet-islamitische terreurdreigingen in die landen.